Subota, 11 Maja, 2024
Rubrika:

Preuzimanje državne kontrole nad Lukom Bar mora biti u interesu radnika

Sadašnja situacija je više nego alarmantna, sve manji je broj zaposlenih, a obim posla je ostao isti, što je nekada obavljalo 1100 zaposlenih sada obavlja oko 270

Iz Sindikalne organizacije zaposlenih AD Port of Adra reagovali su na izjavu ministra Kapitalnih investicija Mladena Bojanića na Kopaonik biznis forumu, u kojoj navodi da Crna Gora mora iskoristiti šansu i učiniti sve da preuzme primat i kontrolu nad cijelom Lukom, čije je ”srce” sada u vlasništvu stranaca.

Iz Sindikata su kazali da je izjava izazvala pažnju građana Bara ali i zaposlenih u kompani, ističući da se opet pojavljuju naslovi u medijima kako odlazi turski investitor i da se nekada najpesprektivnije preduzeće u Baru vraća u okvir jedinstvene Luke Bar.

“Zaista smo više puta upozoravali našu javnosti u poslednjih evo već trinaest godina o pogubnoj startegiji države Crne Gore kada je u pitanju Luka Bar, a posebno dio u kome smo zaposleni. Prva i najveća greška je napravljena podjelom jedinstvene Luke Bar 2009. godine, formiranjem Kontejnerskog terminala i generalnih tereta, kao cjeline istrgnute iz jedinstvene luke. Zatim dirigovanjem iz ministarstva i postavljanjem ljudi koji su, sada svi vidimo, namjerno gurali firmu u što lošije stanje da bi je 2014. godine prodali jedinom kandidatu – turskom Global portsu za cijenu od osam miliona eura ili cijenu jedne malo veće kuće na obali mora”, navode u reagovanju.

Kako su saopštili, druga greška države Crne Gore je prodaja te firme, a posebno što nakon prodaje nije na valjan način propratila investicione i sve druge obaveze koje su proistekle iz kupo-prodajnog ugovora.

“Naime sve zaposlene su uvjeravali poslanici u Skupštini CG koji su glasali da se KTGT privatizuje, da će novi vlasnik morati tri godine da poštuje Kolektivni ugovor, što bi značilo povećanje naših zarada za blizu 50 odsto”, kazali su iz Sindikalne organizacije zaposlenih AD Port of Adra.

Sadašnja situacija je više nego alarmantna, sve manji je broj zaposlenih, a obim posla je ostao isti, što je nekada obavljalo 1100 zaposlenih sada obavlja 270-ak.

“Umjesto da se zaposli još mladih ljudi, menadžment jedva čeka da neki zaposleni ode u penziju ili napusti firmu. Sve je lošija starosna I kvalifikaciona struktura zaposlenih. Zbog lose poslovne politike, mnogi poslovi se prelivaju našoj konkurenciji, često ne možemo da ispoštujemo zahtjeve klijenata, pa robe nepovratno odlaze od nas. Svjedoci su zaposleni u operativi da su na granici izdržljivosti, a po izvještajima o poslovanju vidimo da je ukupni gubitak kompanije dostigao po nama nevjerovatnih 29.8 miliona”, piše u reagovanju.

Pa se, kako su kazali, pitamo gdje se prave i nastaju toliki minusi u poslovanju?

“Ovo sve dodatno uliva nesigurnost i nelagodu svim zaposlenim, jer mi smo egzistenciju vezali za ovu firmu i životno smo zainteresovani za njen opstanak. Mislimo da za ove greške moraju da odgovaraju svi tadašnji ministri, članovi savjeta za privatizaciju, svi kreatori podjele i prodaje firme, kao i bivši izvršni direktor KTGT-a”, navode iz Sindikalne organizacije zaposlenih AD Port of Adra.

Iz tog Sindikata poručuju da, ukoliko već planira vraćanje u jedinstvenu luku, država mora ovo da sagleda na vrlo ozbiljan i konačno na način koji će biti dobar za nas zaposlene.

“Ukoliko to nije slučaj, moraju da nam pomognu, da preispitaju kompletan proces privatizacije i zaštite interese svih zaposlenih, jer se od naših zarada finansiraju i sudstvo i svi državni organi koji su svih ovih godina bili na strani turskog investitora i dozvolili mu da ne poštuje kupoprodajni ugovor”, piše u reagovanju.

Iz Sindikalne organizacije zaposlenih AD Port of Adra, su kazali da koliko su kršena prava zaposlenih govore i veliki broj sudskih sporova koje su sadašnji a i bivši zaposleni pokrenuli protiv naše kompanije, veliki broj tužbi se odnosi baš na period 2009-2014. kada je država upravljala sa našom kompanijom.

“Neshvatljivo je da država kao potpisnik kupoprodajnog ugovora dozvoli poslodavcu da u periodu od 2014-2017. godine ne poštuje ugovorenu obavezu o poštovanju KU i da presudi u korist poslodavca a da Ustavni sud Crne Gore već četri godine ne odgovara na tri ustavne žalbe”, dodaje se u reagovanju.

Iz svega ovoga, poručuju, nameće se jedino mogući zaključak da je za nastalu situaciju jedini krivac država Crna Gora to jest oni koji su sproveli podelu jedinstvene luke i prodaju Kontejnerskog terminala, ubjeđujući nas da je to sve u interesu građana Crne Gore. Danas vidimo rezultate njihovog rada.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve