Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Premijer sa sindikatima zdravstva: Budžet za zdravstvo najveći u crnogorskoj istoriji

,,Budžet zdravstva u 2020. je za 100 miliona eura veći nego što je bio prije tri godine kada je ova Vlada preuzela mandat'', kazao premijer Duško Marković

Vlada Crne Gore opredijelila je 280 miliona eura za zdravstvo u narednoj godini, što je najveće izdvajanje za ovaj segment u istoriji naše države, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na sastanku sa delegacijom  reprezentativnih sindikata zdravstva – Samostalnim sindikatom zdravstva Crne Gore i Sindikatom zdravstva Crne Gore, na čelu sa Ljiljanom Krivokapić i Vladimirom Pavićevićem.

“Budžet zdravstva u 2020. je za 100 miliona eura veći nego što je bio prije tri godine kada je ova Vlada preuzela mandat. U ovom periodu bilo je značajnih izdvajanja i ulaganja kako u infrastrukturu tako i u obrazovanje kadra i rješavanje stambenog pitanja. Sada smo obezbijedili povećanje zarada za sve u zdravstvenom sistemu”, rekao je Marković.

On je precizirao da je 10, 3 miliona eura opredijeljeno za nabavku nove opreme, 3,2 miliona eura je otišlo za specijalizacije, a 1,9 miliona za medicinske edukacije. Za stambeni fond je dato 1,5 miliona eura, koliko će biti opredijeljeno i u periodu 2021-2023, a naredne godine će zdravstvena zadruga od Vlade dobiti 400.000 eura za rješavanje stambenog pitanja.

Predstavnici sindikata su prepoznali napore Vlade u tom dijelu ali su iskazali nezadovoljstvo predloženim povećanjem zarade od 9 odsto naredne i 3 odsto 2021. Smatraju da status i položaj zdravstvenih radika ali i nemedicinskog osoblja mora biti unaprijeđen.

Marković se saglasio da je izuzetno važno poboljšati standard zaposlenih u zdravstvu zbog odgovornog posla koji rade i značaja za građane i državu ali da se moraju naći održiva a ne populistička rješenja.

Sagovornici su se saglasili da je budžet za zdravstvo dovoljno veliki da može obezbijediti bolji status zaposlenih, ali da se modeli moraju tražiti u postojećim finansijskim okvirima. Dogovoren je nastavak dijaloga u tom pravcu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve