Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Povezivanje Crne Gore sa jedinstvenim tržištem električne energije EU postaje realnost

Sa najviših EU adresa dobijena je podrška za projekat povezivanja tržišta Crne Gore i Italije za koji je Energetska zajednica iskazala spremnost da finansijski i tehnički podrzi njegovu implementaciju, navodi se u saopštenju

Crna Gora je napravila značajne iskorake kako bi se integrisala u evropsko tržište električne energije. To je partnerski odnos sa EU, a naša država je kroz članstvo u Energetskoj zajednici dokazala da predano radi na povezivanju tržišta, kako kroz konkretne projekte, tako i u dijelu usaglašavanja legislative sa EU pravilima, istakao je Zvjezdan Vujovic v.d direktor direktorata za elektroenergetiku u Ministarstvu energetike i rudarstva na Electricity market integration forumu u koji je juče održan u Evropskom parlamentu u Briselu.

“Na ovom događaju su istaknute prednosti proširenja tržišta električne energije na ugovorne strane Energetske zajednice, uključujući i Crnu Goru a to su: stabilno i sigurno snabdijevanje električnom energijom, smanjenje cijena električne energije zbog jačanja konkurencije na tržištu, bolje poslovno okruženje za privredne subjekte kroz sprečavanje zloupotreba dominantnog položaja velikih učesnika na tržištu, a samim tim i poboljšanje ukupnog društvenog blagostanja”, saopđteno je iz MER-a.

Predstavnik Crne Gore na ovom forumu je kolegama u Briselu predstavio projekat povezivanja tržišta električne energije Crne Gore sa tržištem Italije i sve njegove prednosti. On je podsjetio da je projekat podmorskog kabla Crne Gore sa Italijom, kojim je naša država postala energetsko čvorište regiona, podržala Evropska Unija, a kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir dodijelila i grant za nastavak projekta Transbalkanskog koridora.

Sa najviših EU adresa dobijena je podrška za projekat povezivanja tržišta Crne Gore i Italije za koji je Energetska zajednica iskazala spremnost da finansijski i tehnički podrzi njegovu implementaciju, navodi se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve