Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Politiku isključiti iz valorizacije aerodroma

Eksperti IFC-a angažovani na izradi koncesionog akta za Aerodrome Crne Gore treba da saopšte na osnovu kojih parametara su došli do zaključka da su 46 miliona eura krajnji benefit koji će nakon 30 godina imati Crna Gora, a pri tom imajući u vidu da je scenario pravljen s tim da država i preduzeće praktično ništa ili vrlo malo ulažu, kazao je juče direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić.

Obilazeći gradilišta na aerodromu Tivat, gdje se trenutno izvode radovi vrijedni 2,2 miliona eura, Orlandić je istakao da političke primjese treba isključiti iz priče o valorizaciji crnogorskih aerodroma. “Koncesija je jedan od vidova valorizacije tako da vjerujem da će država Crna Gora i oni koji odlučuju u ime nje svakako donijeti najbolje moguće odluke”, rekao je Orlandić, dodajući da je mišljenja da će biti promjena u koncesionom dokumentu.

Prioritet novi kapaciteti 

Na pitanje da li vidi konflikt interesa u činjenici da je IFC pripremio nacrt koncesionog ugovora i stratešku procjenu da to tako treba uraditi, a istovremeno je akter skoro svih sličnih koncesionih aranžmana u regionu, Orlandić je odgovorio da koliko je njemu poznato toga nije bilo.

“IFC je angažovao eksperte za koje su oni smatrali da su relevatni, oni su napravili nacrt koncesionog akta i ugovora, i o tome treba da se u narednom periodu svi mi ovdje izjasnimo”, naglasio je Orlandić.

Za Aerodrome Crne Gore, kako je naveo, proritet je izgradnja novih kapaciteta koji će omogućiti dodatni komfor putnicima.

“Master planom razvoja Aerodorma Crne Gore iz 2011. godine predviđena je izgradnja putničkog terminala u Tivtu od preko 12.000 kvadrata, kao i u Podgorici i to su neophodne investicije. Osim toga, Tivtu je neohodan vodni terminal. Jako je bitan i razvoj novog aerodroma u Ulcinju i perspektiva razvoja aerodroma u Beranama. To su ključne stvari kada je u pitanju valorizacija Aerodroma Crne Gore i prioriteti svima nama i cijeloj državi”, kazao je Orlandić, naglašavajući da je ova godina za oba aerodroma rekordna.

“Do sada je realizovan promet više od 1,7 miliona putnika, što je za oko 190.000 putnika više nego u isto vrijeme prošle godine”, rekao je Orlandić.

Milionski radovi

Na tivatskom aerodomu trenutno je u toku izgradnja novog privremenog objekta odlaznog terminala površine 1.300 kvadrata, priključka aerodroma na gradsku kanalizacionu mrežu, novog prilaznog puta i parkinga za vozila zaposlenih, parkinga za autobuse i novog ulaza na aerodrom sa magistrale za slučaj vanrednih situacija.

“Najbitniji nam je objekat novog dolaznog terminala na kome se radovi obavljaju planiranom dinamikom. Terminal je namijenjen odlazećim putnicima, imaće šest checkin šaltera za registraciju putnika i predaju prtljaga, kao i prostorije za predstavnike aviokompanija. Tu su i službene prostorije za predstavnike Uprave policije i Uprave carina, kao i toaleti za putnike. U sklopu objekta je i nov prostor za sortiranje prtljaga sa svom pratećom opremom uključujući i dvije nove linije za kontradiverzionu kontrolu”, ukazao je Orlandić.

Njegovim završetkom stvoriće se znatno komforniji uslovi za putnike na tivatskom aerodromu gdje je najveći problem mala i neuslovna terminaln zgrada od oko 4.000 kvadrata, projektoivana za godišnji kapacitet od 400.000 putnika, a kroz koju će ove godine proći čak preko 1,2 miliona putnika. Istakao je da će ove zime raditi novi terminal, dok će stara terminalna zgrada u tom periodu biti van upotrebe radi djelimične obnove i modernizacije.

Orlandić očekuje i da će se i za podgorički aerodorm uskoro raspisati tender za izbor izvođača radova na proširenju terminalne zgrade.

izvor: Vikend novine

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve