Subota, 24 Februara, 2024
Rubrika:

POKUŠAO SPAJIĆU DA UVALI SPORNI PROJEKAT: Ministri i premijer „iskulirali“ Martinovića

Martinović bi prvo morao svojim kolegama u Vladi, ali i premijeru Milojku Spajiću detaljno da objasni ko je u kolašinskom preduzeću Vodovod i kanalizacija d.o.o. inicirao izmjene idejnog projekta za vodosnabdijevanje i osnježavanje Kolašina i ski centara Kolašin 1450 i 1600, i povećao zahvat vode, obim cijevi i pumpi tako da odgovaraju samo jednom ponuđaču

Kao što je Portal Aktuelno i najavio, ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović pokušao je da potpis na sporni ugovor za projekta za vodosnabdijevanje i osnježavanje Kolašina i ski centara Kolašin 1450 i 1600 prebaci na Vladu Crne Gore.

Nakon bezuspješnog truda Martinovića da nagovori svog kuma, predsjednika Opštine Kolašin Petka Bakića, da on progura taj projekta i stavi potpis na, u najmanju ruku sumnjiva rješenja kojima je izmijenjeno idejno rješenje koje je urađeno u skladu sa urbanističko-tehničkim uslovima, Martinović je na sjednici Vlade pokušao da progura projekat pozivajući se na „kompromis“ sa građanima Rijeke Mušovića koji protestuju protiv ovog projekta. „Kompromis“ bi značio da Vlada preuzme odgovornost za potencijalno koruptivni ugovor vodovoda za Kolašin i ski centre Kolašin 1450 i 1600 sa velikim cijevima i pumpama koje se ne proizvode serijski, već ih radi samo jedan ponuđać po narudžbini, mimo idejnog rješenja i  važećih urbanističko-tehničkih uslova.

Prema informacijama Portala Aktuelno, nastup Martinovića na Vladi bio je u potpunosti ignorisan.

Ministar mješovitog ”osvrtaja”, prvi ”balvan” śevera i najoštrija ”šega” iz Bara Kraljskih, Vladimir Martinović: Vještačko osnježavanje, odnosno miniranje projekta za koji je sve obezbijeđeno zbog, kako mnogi sumnjaju, lične koristi, nije jedini grijeh Martinovića. Razrovane ulice, urbanistički haos, naknade za komunalno opremanje najveće u državi, put prema Skijalištu u katastrofalnom stanju, sve to ove sezone čeka turiste

Iako je to predstavio kao „interes“ Kolašina, mnogi sumnjaju da je u pitanju upravo lični interes Martinovića. Naime, kako je Portal Aktuelno detaljno objasnio, idejno rješenje su uradili projektanti na osnovu usvojenih urbanističko-tehničkih uslova, a finansirao Ski rizort Kolašin 1450. To rješenje je predviđalo 110 litara u sekundi za Kolašin, 30 litara u sekundi za oba naselja Kolašin 1450 i 1600 i 60 litara u sekundi za vještačko osnježavanje.

Nakon izrade idejnog rješenja projektant, na osnovu preciznih naređenja investitora Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Kolašin, mijenja projektni zadatak, što nije u skladu sa idejnim rješenjem i urbanističko tehničkim uslovima i povećava količine na preko 400 litara u sekundi!

Za zahvat vode od 400 litara u sekundu pumpe se ne proizvode serijski, nego se specijalno poručuju što otvara sumnju u to da se tender namješta za konkretnog ponuđača!

Poznato je da je mladi Demokrata Vladimir Martinović svoje prvo zaposlenje našao u kolašinskom vodovodu, a kako se spekuliše, ubrzo je počeo i neformalno da rukovodi ovim preduzećem.

Dakle, Martinović bi prvo morao svojim kolegama u Vladi, ali i premijeru Milojku Spajiću detaljno da objasni ko je u kolašinskom preduzeću Vodovod i kanalizacija d.o.o. inicirao izmjene idejnog projekta za vodosnabdijevanje i osnježavanje Kolašina i ski centara Kolašin 1450 i 1600, i povećao zahvat vode, obim cijevi i pumpi tako da odgovaraju samo jednom ponuđaču.

Svima u Kolašinu je međutim jasno da Martinović ne mari mnogo za 110 litara u sekundi koliko je prvobitno bilo predviđeno za Kolašin i 30 litara u sekundi za investicije Kolašin 1450 i 1600 i to tek za par godina kada sve zajedno budu gotove, već je očigledno da postoje lični razlozi zbog pokušaja da se izgura projekat bez ekonomske logike i za jednog ponuđača. Zbog toga bi Spajić prvo morao da traži reviziju projekta, da bi se jasno vidjelo ko se ugradio u izmjene projekta i da li je bilo namiještanja tendera sa većim cijevima i pumpama koje radi samo jedan ponuđač. Još važnije pitanje je da li je Martinović već uzeo pare pa sada mora da progura projekat čak i sa dvije pumpe manje.

Ako je tolika briga za turizam u Kolašinu, kako Martinović objašnjava što nema za staze na državnom skijalištu vještačkog osnježavanja, kako je to predvidjelo idejno rješenje  u kapacitetu od 60 litara u sekundi po sistemu da se voda u jesenjem periodu kad je ima najviše skuplja u vještačka jezera, kako se ne bi opteretio tok rijeke u zimskom periodu. U slučaju da je potrebno vještačko osnježavanje, potrebne količine vode se obezbjeđuju iz akumulacija. Tako se čuva i nivo vode rijeke Ljevnaje u periodu kada su manji vodostaji.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
01.12.2023-07:51 07:51

Martinovic je isto smece kao kompletan vrh Demokrata posrbice nesoji i nistavila sa Crnogorskim grbom na reveru sakoa,e moze li biti veceg licemijerja,e cus Kunte Kinta iz Budve “crnogorac”zastidje od bivseg narkica,e kukala vam majka ponosna Vojsko Crne Gore ko je na “vase celo”.

Huso
01.12.2023-09:31 09:31

Kome treba šljunak pozove Martinovica i on mu ga obezbijedi preko svog kompanjona koji se bavi vadjenjem sljunka iz tare i niko ga ne dira.A kome treba ulje i akomulatori zovne se Haso i on ga obezbijedi preko svoga prijatelja koji radi u Hodro centralu a bavi se prodajom ulja i akomulatora iz Hidrocentrale i niko ga ne dira.I zbog toga je DPS neposten,,vjerovatno jer su svi oni bivsi aktivisti DPS pa kad su prelijetali nepostenje ostavili sDPSu hahahahaha

džudović
01.12.2023-10:14 10:14

Ima li neko da bači Vladu jednu krivičnu, makar i anonimno, za nezakonita djela u kojima je imao korist? Ne treba ostaviti nekažnjena kriminalna djela.