Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

MARTINOVIĆ PREBACUJE ODGOVORNOST NA SPAJIĆA: Vlada da stavi potpis na sporni projekat

Da li će Martinović uspjeti da prevari Spajića da je njegova pobuda altruistička, iz čiste brige za Kolašin i skijališta 1450 i 1600, ostaje da se vidi

Iako još uvijek nije jasno ko je u kolašinskom preduzeću Vodovod i kanalizacija d.o.o. inicirao izmjene idejnog projekta za vodosnabdijevanje i osnježavanje Kolašina i ski centara Kolašin1450 i 1600, i povećao zahvat vode, obim cijevi i pumpi tako da odgovaraju samo jednom ponuđaču, zakulisne radnje u ovom višemilionskom poduhvatu se samo nastavljaju.

Prema posljednjim nezvaničnim informacijama, bivši predsjednik Opštine, aktuelni ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović će pokušati da odgovornost za donošenje odluke o realizaciji spornog projekta prebaci na Vladu Crne Gore i premijera Milojka Spajića. Martinović se na ovaj potez odlučio nakon neuspjeha njegovog kuma- nasljednika na mjestu predsjednika Opštine Petka Bakića da progura projekat sa istim velikim cijevima, ali sa dvije pumpe manje, po njegovom usmenom nagovoru, a protiv volje mještana Mušovića Rijeke.

To bi bila druga izmjena projekta mimo idejnog rješenja i mimo važećih urbanističko-tehničkih uslova. Da li će Martinović uspjeti da prevari Spajića da je njegova pobuda altruistička, iz čiste brige za Kolašin i skijališta 1450 i 1600, ostaje da se vidi.

Sa druge strane, svima u Kolašinu je jasno da Martinović ne mari mnogo za 110 litara u sekundi koliko je prvobitno bilo predviđeno za Kolašin i 30 litara u sekundi za investicije Kolašin 1450 i 1600 i to tek za par godina kada sve zajedno budu gotove, već je očigledno da postoje lični razlozi zbog pokušaja da se izgura projekat bez ekonomske logike i za jednog ponuđača. Zbog toga bi Spajić prvo morao da traži reviziju projekta, da bi se jasno vidjelo ko se ugradio u izmjene projekta i da li je bilo namiještanja tendera sa većim cijevima i pumpama koje radi samo jedan ponuđač.

Još važnije pitanje je da li je Martinović već uzeo pare pa sada mora da progura projekat čak i sa dvije pumpe manje. Po onoj narodnoj „daj šta daš“.

Ministar mješovitog ”osvrtaja”, prvi ”balvan” śevera i najoštrija ”šega” iz Bara Kraljskih, Vladimir Martinović: Vještačko osnježavanje, odnosno miniranje projekta za koji je sve obezbijeđeno zbog, kako mnogi sumnjaju, lične koristi, nije jedini grijeh Martinovića. Razrovane ulice, urbanistički haos, naknade za komunalno opremanje najveće u državi, put prema Skijalištu u katastrofalnom stanju, sve to ove sezone čeka turiste

Ako je tolika briga za turizam u Kolašinu, kako Martinović objašnjava to što nema za staze na državnom skijalištu vještačkog osnježavanja, kako je predvidjelo idejno rješenje  u kapacitetu od 60 litara u sekundi po sistemu da se voda u jesenjem periodu kad je ima najviše skuplja u vještačka jezera, kako se ne bi opteretio tok rijeke u zimskom periodu. U slučaju da je potrebno vještačko osnježavanje, potrebne količine vode se obezbjeđuju iz akumulacija. Tako se čuva i nivo rijeke Ljevaje u periodu kada su manji vodostaji.

Martinović je navodno i bio tvorac izmjena idejnog rješenja koga su uradili projektanti na osnovu usvojenih urabnističko-tehničkih uslova, a finansirao Ski rizort Kolašin 1450. To rješenje je predviđalo 110 litara u sekundi za Kolašin, 30 litara u sekundi za oba naselja Kolašin 1450 i 1600 i 60 litara u sekundi za vještačko osnježavanje.

Nakon izrade idejnog rješenja projektant, na osnovu preciznih naređenja investitora Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Kolašin, mijenja projektni zadatak, što nije u skladu sa idejnim rješnjem i urbanističko tehničkim uslovima i povećava količine na preko 400 litara u sekundi!

Za zahvat vode od 400 litara u sekundu pumpe se ne proizvode serijski, nego se specijalno poručuju što otvara sumnju u to da se tender namješta za konkretnog ponuđača!

Poznato je da je mladi Demokrata Vladimir Martinović svoje prvo zaposlenje našao u ovoj kolašinskom vodovodu, a kako se spekuliše, ubrzo je počeo i neformalno da rukovodi ovim preduzećem. Da voli da hendluje iz sjenke potvrđuje i čijenica da ga je na mjestu predsjednika Opštine zamijenio njegov kum Petko Bakić, a da Skijalištima Crne Gore rukovodi Demokrata Đuro Milošević. Tako Martinović partijski pokriva tri funkcije i vuče konce iz Podgorice. Ostaje da se vidi da li će mu to uspjeti kod premijera Spajića.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Zoran
30.11.2023-13:02 13:02

Kako ovo lopovce iz Bara Kraljskih nije sramota da se pojavljuje vise. Hapsite tu fukaru.

Nikola
30.11.2023-13:54 13:54

Ovaj balvan je grobar Kolašina