Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Podrška CEDIS-a saradnji Elektrotehničkog fakulteteta i CIRED-a

Predsjednik Odbora direktora CEDIS-a Rajko Radošević, osvrnuvši se na dosadašnju izuzetnu saradnju koju kompanija ima sa Elektrotehničkim fakultetom, kazao je da su ovakvi susreti izuzetno značajni u povezivanju privrede i naučnih institucija i za krajnji cilj imaju formiranje stručnog kadra koji CEDIS vuče naprijed

Kao poseban vid podrške tješnjoj saradnji privrede i nauke, predsjednik Odbora direktora CEDIS-a Rajko Radošević sa saradnicima, organizovao je sastanak sa dekanom Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Sašom Mujovićem i predsjednikom komiteta CIRED Crna Gora Goranom Kovačevićem sa ciljem intenziviranja, već izuzetno plodne saradnje ETF-a i CEDIS-a u oblastima zajedničkih interesovanja a poseban naglasak je dat razvoju mogućnosti podrške fakulteta, upravljačkom timu nacionalnog komiteta CIRED Crna Gora, saopšteno je iz te kompanije.

CIRED Crna Gora je ogranak jedne od vodećih međunarodnih organizacija u oblasti elektrodistribucije – International conference on electricity distribution CIRED, gdje se predstavlja najbolja međunarodna praksa u upravljanju distribucijom električne energije.

Mujović, kazao je da je ponuđena saradnja obostrano značajna i daje punu podršku inicijativi.

“Odlična inicijativa koja se može dodatno razraditi kako bi se napravio i iskorak u dosadašnjoj praksi. Osim toga što ćemo kandidovati naš naučni kadar koji će biti dio ciredovih komiteta, ovakav oblik saradnje je podsticaj za studente da učestvuju u radu CIRED-a, s obzirom da postoji praksa da se prilikom pripreme magistarskih radova, priloži makar jedan konferencijski rad”, kazao je dekan ETF-a.

Kovačević, uz zahvalnost za podršku ETF-a, iznio je svoje viđenje za dalju afirmaciju CIRED CG i njegovog uvezivanja u privredu. Ne manje značajnim smatra da će se novim konceptom rada CIRED-a olakšati postupak dolaženja do konferencjskog rada.

“Kod nas imamo situaciju da su se završavani višemilionski projekti koji uopšte nijesu bili publikovani. To smatram propuštenim šansama i ta praksa mora biti promijenjena. To je proces ali se stvari moraju pomjeriti sa ove sadašnje tačke. To će biti zadatak CIRED Crna Gora u narednom periodu”, kazao je Kovačević.

Na izuzetnu podršku naišao je predlog predsjednika CIRED-a, o svojevrsnom obliku pomoći te organizacije Elektrotehničkom fakultetu, u domenu kandidovanja tema za diplomske i magistarske radove. Profesor Mujović je kazao da je to put ka kvalitetu i fakulteta ali i CEDIS-a.

“Time se stvara kadar koji se hvata u koštac sa problemom. Vrijeme izmišljenih naučnih tema je iza nas. Moramo praviti iskorak na način da aktuelne teme budu predmet studentskih radova. CIRED kao vodeća organizacija u ovoj oblasti itekako može pomoći da se kandiduju teme koje pogađaju u srž problema i kojima se studenti trebaju baviti u svom radu. Ti studenti će sjutra biti snaga razvoja i CEDIS-a i ostalih energetskih kompanija”, naglasio je Mujović.

Predsjednik Odbora direktora CEDIS-a Rajko Radošević, osvrnuvši se na dosadašnju izuzetnu saradnju koju kompanija ima sa Elektrotehničkim fakultetom, kazao je da su ovakvi susreti izuzetno značajni u povezivanju privrede i naučnih institucija i za krajnji cilj imaju formiranje stručnog kadra koji CEDIS vuče naprijed.

“CEDIS će svim svojim kapacitetima podržati nacionalni komitet CIRED Crna Gora i njegovu saradnju sa ETF-om koja će, sigurni smo, doprinijeti i povećanju tehničkih kompetencija naših inženjera a time i pomoći u stvaranju još kvalitetnijeg kadra kompanije”, zaključio je Radošević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve