Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Počinje ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero i kampanja ”Stop krivolovu”

Ribolovni zabran počinje 15. marta i trajaće do 15. maja

Ribolovni zabran u Nacionalnom parku Skadarsko jezero počinje 15. marta i trajaće do 15. maja, saopšteno je iz preduzeća Nacionalni parkovi.

Tokom ovog perioda Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore organizovaće kampanju pod nazivom „Stop krivolovu“, koja, kako su naveli, ima za cilj podizanje svijesti građana o štetnosti nezakonitog izlova ribe i važnosti očuvanja ribljeg fonda u Nacionalnom parku Skadarsko jezero.

Foto: JPNPCG

“Poštovanje ribolovnog zabrana veoma je važno u ovom periodu jer se od marta do maja ciprinidne (toplovodne) vrste riba zbog reprodukcije povlače u pogodonije i pliće djelove Skadarskog jezera”, kazali su iz Nacionalnih parkova.

Izlovljavanje ribe nedozvoljenim sredstvima, prema njihovim riječima, ima dalekosežne posljedice po biodiverzitet NP Skadarskog jezero, jer na taj način nesavjesni ribolovci nanose štetu ukupnom biljnom i životinjskom svijetu u području u kojem se vrši nelegalni ribolov.

Kampanja „Stop krivolovu“ usmjerena je na sve korisnike prostora, sa posebnim akcentom na stanovnike GO Tuzi i Golubovci, kao i opština Bar, Cetinje, Podgorica, Tuzi, Zeta čiji su stanovnici najčešći korisnici teritorije ovog parka.

„Zaštita biodiverziteta i kulturno-istorijskih vrijednosti parkova jedan je od osnovnih zadataka Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, a nadzornici Službe zaštite u tom procesu igraju vrlo značajnu ulogu. Imajući u vidu da prostor NP Skadarsko jezero zauzima 40.000 hektara, te da je kontrolisanje i spriječavanje nelegalnog izlova ribe samo jedan od zadataka nadzornika zaposlenih u Službi zaštite, kao i da je zaštita ovog područja od svih nelegalnih aktivnosti veliki izazov, veoma je važno učešće svih zainteresovanih subjekata kao što su lokalno stanovništvo, ribolovna udruženja, turističke agencije koje svoje poslovanje vezuju za prostor ovog parka, ljubitelji prirode u očuvanju, zaštiti i unaprijeđenju ovog zaštićenog područja. Više od godinu dana intenzivno radimo i sprovodimo aktivnosti na iskorijenjivanju loših praksi nelegalnog izlova ribe u NP Skadarsko jezero i rezultati su već vidljivi na terenu“, kazao je povodom početka ribolovnog zabrana direktor JPNPCG Vladimir Martinović.

Iz  preduzeća pozivaju sve društveno odgovorne kompanije, medije, ribolovna udruženja i nevladine organizacije da tokom trajanja ribolovnog zabrana pošalju jedinstvenu poruku o važnosti očuvanja ribljih vrsta i biodiverziteta Skadarskog jezera i upozoriti da je izlovljavanje ribe nedozvoljenim sredstvima krivično djelo.

“Tokom kampanje posebna pažnja biće posvećena edukaciji djece i mladih, a radionice za učenike biće organizovane u Centrima za posjetioce na Vranjini i Virpazaru. Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore apeluje i poziva građane da prijave krivolov ili bilo koji drugi oblik nezakonitog djelovanja na području parkova na broj telefona Call centra 067 000 825“, poručuju iz preduzeća.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve