Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u martu iznosila je 1,27 milijardi eura, što je 12,4 odsto više nego u februaru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

An employee holds 500 euro banknotes in the Money Service Austria company’s headquarters in Vienna, Austria, March 3, 2016. REUTERS/Leonhard Foeger/File Photo

Od toga je 94,86 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

“U martu je za 21 radni dan realizovano 910,23 hiljade naloga, od čega 39,55 odsto u RTGS sistemu, a ostatak u DNS sistemu”, navodi se u izvještaju CBCG.

Prosječni dnevni obim realizovanog platnog prometa u RTGS i DNS sistemu, izražen preko broja naloga, iznosio je 43,34 hiljade, dok je prosječna dnevna vrijednost platnog prometa iznosila 60,52 miliona eura.

U martu za 10,71 hiljadu minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, pa je njegova raspoloživost bila 100 odsto.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve