Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Pismo zaposlenih Bolnice Meljine: Ljekari će biti prinuđeni da potraže druga radna mjesta, hitno riješiti probleme

Zahtijevaju da se hitno omogući dovoljan broj ljekara, medicinskih tehničara, sestara, da se obezbijedi adekvatan rad bolničke laboratorije, svih službi i sektora ove zdravstvene ustanove, kako bi se spriječio dalji odliv kadrova

Zaposleni u Otvorenom pismu Vladi, predsjedniku države i Skupštini Crne Gore, ukazuju na neodrživost funkcionisanja Bolnice Meljine i zahtijevaju da se hitno omogući dovoljan broj ljekara, medicinskih tehničara, sestara, da se obezbijedi adekvatan rad bolničke laboratorije, svih službi i sektora ove zdravstvene ustanove, kako bi se spriječio dalji odliv kadrova.

Opšta bolnica Meljine je od 1.03.2023. odlukom Vlade Crne Gore uvedena u javni zdravstveni sistem tako što je organizovana kao organizaciona jedinica Opšte Bolnice sada KBC Kotor pod čijom je direktnom upravom, podsjećaju zaposleni u svom obraćanju:

“Od te odluke smo puno čekivali obzirom na dugogodišnje probleme Bolnice i trud kako zaposlenih tako i građana Herceg Novog da se Bolnica održi i bude na raspolaganju našim građanima i svim drugima koji borave u Herceg Novom. Naša očekivanja i nakon sedam mjeseci od tog dana nisu ispunjena. U prvom aktu od od oko 156 tada stalno zaposlenih u bolnici primljeno je oko 99, uz obećanje da će nakon prvog oglasa biti odmah nakon 10 dana raspisan novi oglas za prijem i da će svi medicinski radnici biti primljeni. U nastavku je u više navrata primljeno oko 15 zaposlenih različitih profila ali potreban broj medicinskog kadra nije popunjen.

Nakon što su u međuvremenu tri ljekara i tri medicinske sestre dali otkaz, trenutno je u Bolnici zaposleno 108 radnika svih profila koji treba da pruže zdavstvenu zaštitu za isti broj građana i za značajan broj turista”, navode u pismu.

Ukratko, stanje u Bolnici Meljine je daleko od potrebnog i očekivanog, ocijenjuju zaposleni Bolnice i obrazlažu:

“Nedostaje potreban broj ljekara pa se 24 časovna dežurstva u hirurškom i internom odjeljenju održavaju uz iscrpljivanje postojećeg kadra te uskoro ni to neće biti moguće. Anesteziološka služba je nedovoljna pa nije moguće organizovati bezbijedan transposrt životno ugroženih pacijenata u KCCG. Nedostaje potreban broj medicinskih tehničara, a pojedini zbog preopterećenosti i pored redovnih plata napuštaju Bolnicu”, ističu zaposleni te bolnice.

U rtg službi je raspoređen samo jedan tehničar, koji je pripravan 24 h 30 dana.

“Barokomora u našoj Bolnici je jedina komora u CG koja je u javnom zdravstvenom sistemu. To su usluge koje se pružaju svim građaniam Crne Gore. Djelatnost koja treba da najviše prihoduje Bolnici, takođe, nema potrebne uslove za rad. Laboratorija bolnice nema dovoljan broj laboranata niti je omogućeno da pruža usluge građanima Herceg Novog za nalaze koji su na sekundarnom nivou (kao što su hormoni, tumor markeri i sl.). Medicinska oprema se ne održava, ne obezbjeđuju se potrebni dijelovi (za monitore, EKG aparate i sl). U jednom periodu 2,5 mjeseca nije radio rtg aparat te smo bili prinuđeni da pacijente odvozimo na snimanje u Domu zdravlja Herceg Novi koji nam je izašao u susret. To je moguće samo za pokretne pacijente. Trenutno u Bolnici ne radi glavni sterilizator u hirurškom odjeljenu, lift takođe u hurškom odjeljenju je sve češće u kvaru i popravlja se dobrom voljom našeg sugrađanina. Oprema je zastarela, ništa nije novo nabavljeno a ni postojeća se ne održava”, ističu u pismmu zaposleni U bolnici Meljine.

Kako dodaju, pojedino nemedicinsko osoblje, takođe nema odgovarajuće uslove za rad, prvenstveno u sektoru za pripremu i podjelu hrane. Broj zaposlenih, ukazuju, je minimalan te nisu u mogućnosti da uzmu godišnji odmor ili slobodan dan.

“Bolnica pored svih ranijih problema sada izgleda još više zapušteno, bez održavanja. Ovo je samo dio najvažnijih problema sa kojima se susrećemo ali su presudni za dalji rad i održavanje najnužnijih usluga bolnice. Dovoljno je vremena prošlo i bili smo više nego strpljivi u nadi da će se Bolnica Meljine u JZS oporaviti i povratiti nekadašnje mogućnosti i ugled. Zbog navedenih problema upućivali smo dopise nadležnim poćev od menadžmenta Bolnice Kotor, pa do Ministarstva zdravlja, Ministarstva finasija i Fonda zdravstva CG.

Nismo dobili ni odgovore ni riješenje te smo prinuđeni da na ovaj način iznosemo svoje zahtjeve nadležnim institucijama za hitno riješavanje kako bi se spriječio dalji odliv kadra iz bolnice što bi vodilo kritičnom padu broja zaposlenih i zatvaranju Bolnice, upozorili su zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi”, navode u saopštenju.

Zaposleni Bolnice Meljine zahtijevaju od nadležnih:

“Hitno da se omogući dovoljan broj ljekara kroz dopunski rad ili kroz angažovanje ljekara iz okruženja i da se obezbijede sredstva za njihovo plaćanje; Obezbijedi adekvatna anesteziološka služba, da se raspiše oglas za hitan prijem potrebnih medicinski tehničara – sve navedeno potrebno je riješavati tokom ove sedmice a uporedo sa tim tražimo da se odlukom Vlade CG obezbijedi postavljenje menadžera sa radnim mjestom u Bolnici koji bi sve navedeno sproveo u djelo i koji bi mogao u dogovoru sa nadležnim institucijama da raspolaže budžetom koji je opredijeljen za bolnicu Meljine.

Potrebno je da se raspiše oglas za prijem potrebnih laboranata i omogući da građani Herceg Novog koriste usluge bolničke laboratorije u punom kapacitetu, hitan prijem makar još jednog rtg tehničara. Obzirom na značaj barokomore u Bolnici Meljine potrebno je omogučiti njen rad u punom kapacitetu i obezbijediti adekvatne uslove za pacijente koji borave u Bolnici radi liječenja hiperbaričnom oksigenacijom”, naglasili su iz Bolnice Meljine.

Prijem dovoljnog broja zaposlenih u svim sektorima radi omogućavanja zakonski predviđenog odmora, hitna opravka i adekvatan servis opreme.

“Takođe postavljamo pitanje šta je sa nabavkom skenera za Bolnicu Meljine a za koji su opredjeljena finasijska sredstva u visini 250.000 eura iz tekuće budžetske rezerve još u septembru prošle godine. Nabavka skenera bi znatno unaprijedila Bolnicu pogotovo za tretman hitnih stanja i postavila osnovu za njen dalji razvoj. U slučaju da ne dođe do hitnog riješavanja navedenih problema zaposleni Bolnice Meljine pogotovo ljekari će biti prinuđeni da potraže druga radna mjesta. Očigledno da sama redovna plata i radni odnos nisu dovoljni da neko pristane na ovakve uslove rada”, dodaju u saopštenju.

Zaposleni Bolnice Meljine su tokom godina pokazali da im nisu primarne plate, jer su mogli nebrojeno puta da promjene zaposlenje.

“Mi smo takođe građani Herceg Novog, imamo svoje porodice i želimo da u okviru zdravstvenog sistema imamo adekvatnu zdravstvenu zaštitu kao i svi drugi građani CG gdje izuzimamo građane Podgorice, koji su privilegovani jer žive u glavnom gradu za koji je naravno predviđen tercijalni nivo zdravstvene zaštite. Ali sve druge opštine u CG imaju opšte bolnice te želimo da imamo samo ono što je i omogućeno drugim gradovima a ne da gubimo živote u trasportu. U toku turističke sezone bio je značajan broj hitnih stanja, ovom prilikom navodimo samo jedan podatak. Tokom septembra tokom osam povezanih dana, imali smo devet slučajeva utapanja , na sreću ni jedan smrtni ishod. Ali više od polovne tih pacijenata sada ne bi bilo živo da Bolnica Meljine nije radila.

Zbog svega navedenog upućujemo ovo pismo iza kojeg stoji većina zaposlenih jer je svakom savjesnom i dobronamjernom zaposlenom opstanak Bolnice prioritet. Pozivamo sve nadležne institucije da se odazovu ovim zahtjevima i da shvate da po pitanju zdravlja ljudi nema mjesta politici i ličnim interesima. Da u međusobnim komunikacijama izostave sve političke i druge razlike i da se stave u položaj građana Herceg Novog i tada donose odluke. A zaposleni Bolnice Meljine žele samo da nam se kaže ima li država Crna Gora volju i mogućnosti da održi Bolnicu Meljine ili ne, ovaj put jasno i bez okolišanja da bi mi svi u Herceg Novom mogli da donesemo odluku kako i gdje ćemo živjeti”, zatražili su od nadležnih institucija, zaposleni Bolnice Meljine u Otvorenom pismu.

IzvorRTHN

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve