Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Perunović: Crna Gora snažno posvećena projektu jadransko jonskog gasnog koridora

Crna Gora je snažno posvećena projektu jadransko jonskog gasnog koridora, kazao je državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović na sastanku sa predstavnicima Državne naftne kompanije Azerbejdžana

Crna Gora je snažno posvećena projektu jadransko jonskog gasnog koridora, kazao je državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović na sastanku sa predstavnicima Državne naftne kompanije Azerbejdžana.

Kako su naveli, delegaciju Crne Gore predstavljali su Marko Perunović, državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Nikola Veljović, generalni direktor Direktorata za kapitalne investicije i Marko Adžić, direktor Uprave za ugljovodonike. Ispred Kancelarije Crne Gore u RA, sastancima su prisustvovali diplomata Milica Burić i počasni konzul Crne Gore u RA Vugar Alijev.

Crnogorsku delegaciju su ugostili Elšad Nasirov, prvi potpredsjednik SOCAR-a , Vitalij Bajlarbajov, zamjenik prvog potpredsjednika SOCAR-a, Murad Hejdarov, savjetnik predsjednika SOCAR-a.

Na početku sastanka, državni sekretar Perunović se zahvalio na prijemu i kazao da mu je čast da prisustvuje ovom sastanku.

“Ujedno je iskoristio priliku da izrazi žaljenje zbog otkazivanja ranije najavljenog učešća Bojanića, uslijed ranije preuzetih obaveza, i izrazio nadu i očekivanje da će uskoro biti prilike i za njegovu posjetu. Perunović je upoznao predstavnike SOCAR-a da Crna Gora u poređenju sa veličinom zemlje ima velike potencijale da proizvede više energije u odnosu na sopstvenu potrošnju”, dodaje se u saopštenju.

Međutim, kako je naveo, 40-50 odsto ukupne proizvodnje se bazira termoelektrani u Pljevljima.

“Kako je Crna Gora snažno fokusirana na zelenu tranziciju, kao prioritet je istakao napuštanje upotrebe fosilnih goriva u narednih nekoliko decenija i prelazak na obnovljive izvore i najbolje načine kojima se može obezbijediti stabilnost energetskog sistema. Iako bogati solarnom i energijom vjetra, potrebna je stabilna proizvodnja, zbog čega je Crna Gora snažno posvećena projeku jadransko jonskog gasnog koridora”, piše u saopštenju.

Perunović je izrazio spremnost da se razgovara i sa azerbejdžanskom Vladom i, dodaju iz resora, predstavnicima SOCAR-a, o modalitetu zajedničkog ulaganja ili koncesije, “budući da se radi o prevelikom ulaganju za Crnu Goru i projektu za koji nedostaje iskustva koji partneri iz Azerbejdžana nesumnjivo posjeduju”.

Direktor Uprave za ugljovodonike Marko Adžić  upoznao je predstavnike SOCAR-a sa istraživanjem nafte i gasa na crnogorskom podmorju kroz ugovore sa italijansko-ruskom kompanijom “Eni i Novatek” i grčkom kompanijom Energean, i dosadašnjim rezultatima.

Prvi potpredsjednik SOCAR-a Elšad Nasirov je sa zadovoljstvom prihvatio dalje razgovore i detaljnije konsultacije na ovu temu.

“On je istakao da će upravo na VIII ministarskom sastanku Savjetodavnog vijeća Južnog gasnog koridora govoriti detaljnije o perspektivama izgradnje jadransko jonskog koridora. Informisao je da je Azerbejdžan od prošle godine stabilan snabdijevač gasom zemalja Evrope i da se nada da će se stvoriti formalne pretpostavke za realizaciju projekta jadransko jonskog koridora, ali da to u potpunosti ne zavisi od njihove strane nego i od zemalja kroz koje pomenuti gasovod prolazi”, naglašeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva napominju, ponudili su i svoju pomoć kroz svoje iskustvo i angažovanje azerbejdžanskih eksperata za oblasti istraživanja uslova i izgradnje gasovoda, kao i spremnost na dalje razgovore o modalitetima saradnje.

“Nakon sastanka sa predstavnicima SOCAR-a, delegacija na čelu sa Perunovićem je posjetila Kancelariju Crne Gore u Azerbejdžan i konzulat Crne Gore na čelu sa počasnim konzulom Vugarom Alijevim“, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
SaraPG
03.02.2022-20:56 20:56

Najjeftiniji je Ruski gas koji stiže preko Srbije, a sve ostalo su prazne priče …