Petak, 17 Maja, 2024
Rubrika:

Pada cijena sirove nafte

Saudijska Arabija, Kuvajt i Irak su podržali tekući plan proizvodnje s mjesečnim uvećanjem od 400.000 barela dnevno, do aprila 2022. godine

U prvoj nedjelji novembra cijena sirove nafte na svjetskom tržištu pala je za 1,69 odsto i tokom tog perioda, za tip “brent” kretala se od 80,94 do 84,76 dolara za barel.

Prema izvještaju o finansijskim kretanjima u prvoj nedjelji ovog mjeseca na pad cijena nafte uticalo je to što je američka administracija izvršila pritisak na zemlje OPEC-a da povećaju proizvodnju kako bi se podržao oporavak svjetske ekonomije.

“Saudijska Arabija, Kuvajt i Irak su podržali tekući plan proizvodnje s mjesečnim uvećanjem od 400.000 barela dnevno, do aprila 2022. godine, ali uz poruku da SAD imaju dovoljno kapaciteta da same uvećaju proizvodnju ako to žele i ako im je stalo da svijet nastavi putem postpandemijskog ekonomskog oporavka”, prenose agencije.

Dodaje da je na snižavanje cijena uticao i pad kineskog uvoza na najniži nivo od septembra 2018, kao i odluka te zemlje da angažuje svoje rezerve nafte.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve