Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Otvorena pomorska linija Bar – Bari

Brod Dubrovnik je jutros uplovio u Bar iz Barija, a na prvom ovogodišnjem putovanju prevezao je 42 putnika, devet kamiona, 15 automobila i nekoliko čamaca i motora

Pomorska linija Bar- Bari otvorena je danas. I ove godine putnike i motorna vozila prevoziće brod Dubrovnik, hrvatske Jadrolinije, sa kojom kompanija Barska plovidba sarađuje od 2017. godine. Dubrovnik je jutros uplovio u Bar iz Barija, a na prvom ovogodišnjem putovanju prevezao je 42 putnika, devet kamiona, 15 automobila i nekoliko čamaca i motora.

Kakav će biti promet putnika i vozila u ovoj sezoni, još je neizvjesno, ali u Barskoj plovidbi očekuju mnogo više posla nego prošle godine, kazala je za Radio Bar i Bar info direktorka Sektora za putnički i robni promet Sanja Tomašević.

Brod Dubrovnik, za sada će na liniji Bar- Bari saobraćati jednom sedmično- srijedom iz Bara u 21 sat, a utorkom iz Barija, takođe u 21.

“Za nama je godina koja je protekla u znaku pandemije, koju niko nije mogao predvijeti, te je od ugovorenih 36 putovanja u 2020. godini, realizovano samo četiri. Ova godina izgleda nešto povoljnija, ali ne i najpovoljnija. Prema svim prognozama i parametrima, trebalo bi da bude bolja od prethodne ali, sasvim sigurno, ne kao 2019- ta”, kazala je Tomašević, koja podsjeća da su, prema procjenama Svjetske turističke organizacije, aktivnosti međunarodnog turizma u 2020. godini opale za 72 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Nerealno je očekivati brz oporavak ove privredne grane, jer pandemija na globalnom novou još uvijek ne jenjava, a putovanja se odvijaju pod otežanim uslovima.

“Barijere se odnose na PCR i atigenske testove, kao i administrativne prepreke. Građani iz Crne Gore i zemalja iz okruženja, ne mogu putovati turistički, već samo iz opravdanog razloga, dakle, ukoliko se radi o studijskim putovanjima, zbog posla ili iz zdravstvenih razloga. Svaki putnik je dužan da se registruje na platformi EU, popuni upitnik i dobije kod koji će mu služiti za prelazak granice. Registracija je obavezna, a ukoliko se to, ipak , ne uradi iz opravdanih razloga, kao alternativno rješenje može poslužiti self declaration form, koja se može downloadovati sa platforme EU, sajta www.montenegroline.net ili preuzeti lično na šalteru Agencije”, objašnjava Tomašević.

Ona ističe da su svi zaposleni u kompaniji, ali i drugi građani Bara, kao i Italije, veoma srećni zbog ponovnog uspostavljanja tradicionalnih veza.

Ona je izrazila nadu da će se tržište oporaviti i da će se putovanja što prije vratiti u normalne tokove.

Večeras u 21 sat Dubrovnik kreće za Bari, čime se i zvanično otvara pomorska linija Bar – Bari.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve