Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Otrovni materijal odlazi iz Crne Gore: Iz Bijele isplovio “Muzzafer Bey” sa 5.100 tona štetnog grita

U kompaniji Valgo za Standard su istakli da je cjelokupan posao prošao u skladu sa planom, te da su ispoštovane sve mjere bezbjednosti. Nijedan gram grita nije završio u moru.

Turski brod Muzzafer Bey isplovio je jutros iz brodogradilišta u Bijeloj i uputio se ka Sevilji. Na brod je natovareno oko 5.100 tona štetnog grita, koji je decenijama bio skladišten nedaleko od obale Jadrana.

Kako saznaje portal Standard, radnici kompanije Valgo, koja već mjesecima obavlja remedijaciju i prečišćavanje štetnih materija koje su godinama bile skladištene u brodogradilištu, u petak je počela sa utovarom grita, a juče poslije podne je uspješno i završila taj posao.

U kompaniji Valgo za Standard su istakli da je cjelokupan posao prošao u skladu sa planom, te da su ispoštovane sve mjere bezbjednosti. Nijedan gram grita nije završio u moru.

Iz pomenute francuske kompanije su insistirali da se detaljno odradi policijska i carinska kontrola, kako ne bi došlo do određenih zloupotreba.

Njih stav je jasan. Brod mora u potpunosti biti prazan pri dolasku, a iz Crne Gore samo sa gritom može da ide put Španije, gdje će i biti skladišten ovaj štetni materijal.

Nastavak projekta

Drugi brod stiže već za desetak dana i biće većeg kapaciteta u odnosu na brod koji je danas isplovio iz Bijele.

Da bi se u potpunosti riješili grita potrebno je nekoliko mjeseci, objašnjavaju u kompaniji Valgo.

Utovar je prvo bio najavljen za kraj januara, ali početak procesa je odložen iz sigurnosnih razloga. Bezbjednost je na prvom mjestu“, kazao je ranije za portal Standard direktor Valga za Jugoistočnu Evropu Antonio Passarelli.

Otrovni materijal

Otpad od pjeskarenja brodova (grit) je prvo bio skladišten u velikim vrećama u veoma lošem stanju. Zaposleni na remedijaciji tla svaku vreću su raspakivali i prosijavali sadržaj, nakon čega je prosijani grit ulazio u separator, gdje su traženi i mali azbestni djelovi, koji su veoma opasni, odnosno otrovni.

Separacijom je u količini od preko 20.000 tona grita pronađeno oko 40 kilograma azbesta, što kako se čulo na terenu, nije velika količina, ali je svakako opasna, jer tolerancija u EU je 0 kilograma ove otrovne materije.

Cjelokupan proces prevoza, trebalo bi do ljeta da bude završen. Grit se u Španiji lageruje na deponiji specijalno namjenjenoj i opremljenoj za ovakve vrste materijala, a riječ je o starim napuštenim rudnicima.

Nakon odvoza grita slijedi remedijacija tla, na kojem je grit bio smješten.

Dio tla definitivno će biti uklonjen, a u nekim dijelovima i po nekoliko metara tla, koje je najviše zahvaćeno, pomenutom štetnom materijom.

Ipak, raduje činjenica da je Crna Gora napokon riješila da se oslobodi ove crne ekološke tačke, čije saniranje je, možda i presudno, za zatvaranje poglavlja EU, koje se tiče ekologije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve