Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Odžić: Umjesto ograničenja ili zabrane izvoza energenata mi potpisujemo dugoročne ugovore o garantovanim isporukama

On je dodao da ako je sve to poznato, jasno se postavlja pitanje krivične odgovornosti menadžmenta RU Pljevlja, koji sistemski idu u uništenje sopstvene firme, kao i narušavanja energetske stabilnosti države Crne Gore

Pored javašluka od partijskog zapošljavanja u Rudniku uglja Pljevlja izgleda da je otpočela i druga faza uništenja poslovanja i bilansa ovog rudnika. Naime, u doba globalne energetske krize prouzrokovane globalnim faktorima, gdje ozbiljne zemlje ograničavaju ili potpuno zabranjuju izvoz energenata, mi, kako saznajemo iz medija, potpisujemo dugoročne ugovore o garantovanim isporukama. Rudnik uglja je 25. maja potpisao ugovor o kupoprodaji mrkog lignitnog uglja sa Elektroprivredom Srbije (EPS), saopštio je član predsjedništva SDP-a, Petar Odžić. 

Kako je naveo, ako znamo da se u prosjeku u rudniku uglja Pljevlja izvadi oko million ipo tona uglja, a da samo na TE Pljevlja se utroši oko 90 odsto  iskopane rude, nameće se realno pitanje da li ugovorom o garantovanoj isporuci od 300 000 tona (20 odsto rekordnog iskopa) narušavamo energetsku održivost TE Pljevlja, a samim tim i cjelokupnog energetskog sistema CG.

On ocjenjuje da po svim dostupnim parametrima cijena svih energenata pa tako i uglja u 2022. godini enormno je porasla, pa tako možemo doći i do informacije da je tržišna cijena u odnosu na 2021.godinu skočila i za preko 80 odsto.

“Pa tako u izveštaju Svetske banke o izgledima robnih tržišta iz aprila ove godine stoji da zbog problema u trgovini i proizvodnji zbog rata u Ukrajini se očekuje da će cijene uglja ove godine u prosjeku biti veće za 80 odsto nego lani. Tržišta robe doživljavaju jedan od najvećih šokova u posljednjih par decenija zbog rata u Ukrajini, rekao je Ajhan Kose, direktor Grupe za izglede (Prospects Group) koja sastavlja ovaj izveštaj”, kazao je Odžić.

On je dodao da ako je sve to poznato, jasno se postavlja pitanje krivične odgovornosti menadžmenta RU Pljevlja, koji sistemski idu u uništenje sopstvene firme, kao i narušavanja energetske stabilnosti države Crne Gore.

“U kriznim godinama koje slijede, rezonski je limitirati ili potpuno zabraniti izvoz energenata, kako bi se osigurala stabilnost na domaćem tržištu, i ugasila potreba za uvozom dok traje globalna kriza i divljanje cijena energenata”, naveo je Ožić.

Ukoliko se ova saznanje ispostave tačna, Odžić poručuje da će, SDP podnijeti krivične prijave protiv menadžmenta RU Pljevlja, kako bi uz pomoć nadležnih državnih organa spriječili pljačku državnih resursa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve