Utorak, 31 Januara, 2023
Rubrika:

Odbor za ekonomiju prihvatio inicijativu, saslušanje Spajića u januaru

Saslušanje će se održati u januaru, dok će tačan datum biti naknadno određen. Inicijativu za saslušanje Spajića podnio je poslanik SD-a Damir Šehović

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, danas je jednoglasno prihvatio inicijativu za kontrolno saslušanje ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića povodom zaduženja nove Vlade od 750 miliona eura.

Saslušanje će se održati u januaru, dok će tačan datum biti naknadno određen. Inicijativu za saslušanje Spajića podnio je poslanik SD-a Damir Šehović.

“Šehović je u incijativi naglasio da je javnost u vezi sa emisijom obveznica, koja je po priznanju predsjednika Vlade izvršena „tajno ali organizovano“, ostala uskraćena za brojne informacije. Da je to tako, najbolje potvrđuje podatak da je javnost o najvećem pojedinačnom zaduženju u poslednje vrijeme, koje je na nivou od oko jedne četvrtine ukupnog javnog duga, prvu zvaničnu informaciju dobila naknadno, nezvanično, putem Twittera”, saopšteno je iz SD-a.

Oni objašnjavaju i da je ostalo i nejasno kako je i na osnovu kojih činjenica, nova 42. Vlada uspjela da u rekordnom roku, u trećem danu svog mandata, zaduži državu za 750 miliona eura, a da prethodno, po sopstvenom i više puta izrečenom priznanju od strane premijera, a poslenji put prilikom obrazlaganja Programa rada Vlade u Skupštini Crne Gore, samo nekoliko dana prije realizacije sporne tajne emisije, nije imala nikakvih relevantnih informacija na osnovu kojih bi dobila realnu sliku o stanju ekonomije.

“Javnost, kako je još uvijek nije dobila odgovor kako je moguće da se bez relevatnih podataka donese odluka o zaduženju od 750 miliona eura, kada niti jedan zvaničan Vladin dokument ne ukazuje na tolika nedostajuća sredstva. Takođe, naglašeno je i da je nejasno zašto su premijer i ministar finansija i socijalnog staranja doveli u zabludu sve poslanike, a time posredno unizili čitav Parlament, na način što niti jednom u svojim brojnim javnim nastupima nijesu uopšte ukazali na potrebu zaduženja u realizovanom iznosu”, naveo je Šehović.

Potrebno je, kako je ukazao, razjasniti i da li su lica koja su učestvovala u pripremi i realizaciji emisije imala ovlašćenja da učestvuju u pomenutim radnjama.

“Dodatno nepovjerenje je izazvano kontroverzama koje su pratile materijal o zaduživanju, koji je šefovima poslaničkih klubova dostavljen na njihov zahtjev, a koji osim značajnih materijalnih grešaka koje su kasnije od strane generalnog sekretara Vlade pravdane tehničkim propustima, otvara i brojna druga pitanja na koja ni poslanici, a ni cjelokupna javnost još uvijek nijesu dobili odgovore. Ovo iz razloga što je materijal koji je proslijeđen Parlamentu nepotpun, jer ne sadrži Informaciju o polaznim osnovama za realizaciju emisije obveznica koje će biti izdate/emitovane na međunarodnom tržištu u 2020. godini ili 2021. godini, na osnovu koje je inače realizovan čitav posao, ali ni prateće Vladine odluke, zaključke, zapisnike sa sjednica Vlade i radnih tijela, a posebno odgovarajuće ugovore koji su potpisani sa pravnim i fizičkim licima angažovanih tokom realizacije sporne, tajne emisije”, zaključio je Šehović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve