Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Od nove Vlade očekuju da im isplati zaostale plate, doprinose i otpremnine

Bivši zaposleni Montenegro erlajnza i danas blokirali saobraćajnicu prema aerodromu u Podgorici

Pošto treba da se uradi rebalans budžeta za ovu godinu, sada je prilika da se predvide i sredstva za ono što se nama duguje, navela je bivša radnica Montenegro erlajnza Dubravka Đurić

Bivši zaposleni Montenegro erlajnza (MA) i danas su blokirali na pola sata saobraćajnicu prema aerodromu u Podgorici. Oni su ponovili da su njihovi zahtjevi isti, isplata sedam zarada koje im se duguju, uplata doprinosa za penzijsko osiguranje za tri i po godine i isplata otpremnina.

– Od predstavnika nove Vlade očekujemo da će naći način da nam se u ovoj godini isplati ono što nam se duguje. A od sudske vlasti očekujemo da procesuira one protiv kojih smo podnijeli krivične prijave, a za koje vjerujemo da su odgovorni za stanje u Montenegro erlajnzu – kazala je bivša radnica MA Dubravka Đurić.

Ona je navela da zbog nepovezanog radnog staža nemali broj njenih bivših kolega ne može da ostvari pravo na penziju, a oni koji su penziju ostvarili, primaju umanjeni iznos zbog nedostajućih doprinosa.

– Pošto, kako saznajemo iz medija, treba da se uradi rebalans budžeta za ovu godinu, sada je prilika da se predvide i sredstva za ono što se nama duguje – kazala je Đurić.

Ona je podsjetila da su se ranije obraćali Ministarstvu kapitalnih investicija, koje im je odgovorilo da nije moguće naći zakonsko rješenje za radnike MA dok traje stečajni postupak.

– Da li je to tako, mogao bi nam reći ombudsman, kome poručujemo da i dalje očekujemo odgovor na obraćanje koje smo mu uputili još u martu prošle godine. Međutim, svi znamo za veliki broj primjera da je država isplatila i zarade i otpremnine i prije završetka stečajnog postupka u nekim drugim kompanijama, kao što je slučaj sa radnicima KAP-a. Kad ima volje, nađe se način, kad volja ne postoji, nađe se razlog – istakla je Đurić.

Ona je poručila novoj Vladi da bivši ranici MA očekuju da će nova izvršna vlast imati više senzibiliteta ne samo za njihove, već i za probleme svih radnika koji su ostali uskraćeni za prava koja im pripadaju po Zakonu o radu.

Bivši zaposleni MA Vesko Nikolić saopštio je i da se nova avio kompanija Air Montenegro već u prvoj godini poslovanja suočavala sa istim problemima sa kojima se MA suočavao u svojim poznim danima.

– U tome prepoznajemo rukopise bivših menadžera MA koji su prešli na rukovodeće pozicije u novoj kompaniji. Zadržali su jednako visoke zarade kakve su imali u MA, bez obzira što je MA letio ka nebrojeno više destinacija i imao mnogo veće prihode od Air Montenegra. A zaposleni koji nijesu u menadžmentu, čiju pasivnu podršku imamo, jer se borimo i za njihova prava, kao bivših radnika MA, angažovani su po ugovorima od jednog do tri mjeseca, što ih sputava da svoju podršku i javno iskažu – kazao je Nikolić.

Prema njegovim riječima iz medija su saznali da je četvrta od deset najvećih bruto zarada za mart ove godine (93.256 eura) isplaćena u djelatnosti: vazdušni prevoz putnika.

– Prema nezvaničnim informacijama, radi se o isplati Predragu Todoroviću, bivšem izvršnom direktoru kompanije Air Montenegro. Sjećamo se da su i neki bivši menadžeri MA ispraćani na sličan način, uz otpremnine od više desetina hiljada eura, dok je kompanija poslovala s debelim minusom. Toj praksi nagrađivanja za gubitke mora da se stane na kraj i da se umjesto nagrađivanja, počne pozivati na odgovornost – naglasio je Nikolić.

S druge strane, kako navodi, nova avio-kompanija ni danas nema ono što je MA godinama gradio i što je uspio da sačuva.

On je saopštio da je MA sačuvao hangar, sa svime što u njemu ima, sačuvao je ketering, obnovio je licencu za održavanje aviona, dobio licencu za zemaljsko opsluživanje, sačuvao sisteme koji su razvijani za potrebe avio-kompanije.

Nikolić je dodao i da imaju sektor špedicije i poslovnicu, kao i da je brend Montenegro erlajnz procijenjen na više od dva i po miliona eura.

– Zato poručujemo novoj vladi da ne dozvoli da sve to ode niz vodu ili da preuzme strani investitor. Od novog premijera i ministara finansija i kapitalnih investicija očekujemo da nas u najhitnijem roku prime na razgovor, kako bismo im predočili činjenice i predložili rješenja koja su u našem interesu, ali i u interesu države – poručio je Nikolić.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve