Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Obustaviće rad 2. oktobra dok ne povećaju plate 30 odsto

Radnicima 12 godina nijesu povećavane plate i one su poštarima i šalterskim radnicima oko 540 eura

Jedinstveni sindikat Pošte u saradnji sa Unijom slobodnih sindikata priprema za sljedeći četvrtak štrajk upozorenja, a za 2. oktobar i generalni, ukoliko menadžment ne ispuni njihov zahtjev za povećanje zarada 30 odsto.

Kako su kazali Pobjedi iz štrajkačkog odbora, radnicima 12 godina nijesu povećavane plate i one su poštarima i šalterskim radnicima oko 540 eura.

Predsjednik štrajkačkog odbora Jugoslav Marković kazao je da su sa prikupljanjem potpisa počeli u četvrtak i da će jednosatni štrajk upozorenja biti organizovan sljedećeg četvrtka u poslovnicama u svim gradovima.

Kako je Pobjedi kazao Marković, zahtjeve su poslali menadžmentu prije 15 dana i dobili odgovor da im ih neće ispuniti.

”Glavni zahtjev je da se 30 odsto povećaju plate svim radnicima, osim menadžmenta. Trenutno smo u fazi prikupljanja potpisa podrške za štrajk upozorenja i generalni štrajk. Štrajk upozorenja će biti organizovan ispred svih poslovnica, jer radnici iz drugih gradova ne mogu tim povodom doći u Podgoricu, a da pritom poštuju proces rada. Zbog toga ćemo štrajk upozorenja održati ispred poslovnica u gradovima u kojima radimo”, rekao je Marković.

On je dodao da su menadžmentu prvo ispostavili zahtjeve za povećanje plata 30 odsto, veće otpremnine i neradnu subotu.

”Kako smo dobili negativan odgovor, krenuli smo u dalje aktivnosti”, rekao je Marković, koji ističe da imaju dosta i drugih problema i neslaganja sa drugim sindikatom, za koji tvrdi da ne radi za radnike, nego za poslodavca.

”Prilikom osnivanja našeg sindikata bili smo opstruirani od rukovodstva. Nijesu nam dali da koristimo oglasne table, iako smo mogli po zakonu, pa smo prijavljivali inspekciji. Tek poslije toga nam je poslodavac izašao u susret, tako da su nas sabotirali i nijesmo mogli da postignemo reprezentativnost iz tog razloga”, kazao je Marković i podsjetio da su u decembru podržali drugu sindikalnu organizaciju koja je najavljivala štrajk, ali i da su ih, kako je kazao, oni izdali.

”Tada im je poslodavac ponudio stimulans od dva do šest odsto i odustali su od štrajka. Radnici su bili revoltirani što ih je taj sindikat izdao i onda su nas podržali i postali smo reprezentativni. Trenutno imamo 300 članova, a peticije za štrajk se potpisiju po gradovima i u nekim je već podrška 100 posto”, kazao je Milošević.

Kako je objasnio nakon jednosatnog štrajka upozorenja u četvrtak, 2. oktobra će organizovati generalni štrajk, tj. potpunu obustavu rada do ispunjenja zahtjeva.

Milošević tvrdi da su uslovi radnika u pošti loši, pa im tako radnici sa 40 godina rada idu u penziju sa 1.450 eura otpremnine dok direktori dolaze sa 40.000 eura.

”Poslodavac sada pravi novi kolektivni ugovor i nas ne zove, nego drugi sindikat. Nijesmo pozvani ni na jedan sastanak i nije nam ponuđeno ni da vidimo taj kolektivni ugovor iako smo čuli da je nepovoljan za radnike i nećemo ga potpisati”, naglašava Marković.

Pored Markovića, štrajkom će rukovoditi i članovi štrajkačkog odbora Danilo Vuković, Boško Ninković, Radovan Pestorić i Miloš Bošković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
17.09.2023-09:51 09:51

Ma nešto vam ne vjerujemo jer tamo je direktor iz ,,najpoštenije” partije takozvanih demokrata, a đe je direktor iz poštenih tamo teče med mlijeko, a evo i poneka suza. Zato što je direktor iz poštene partije: penzije, dječji dodaci i računi za struju se isplaćuju isključivo preko ove pošte i tako namiču ničim zaslužene pare. Ajte poštari dobro vam je i toliko jer kad sad uposlimo još partijskih uhljeba biće vam još i manja. Mir, mir, ne talasajte jer mir je naša nacija