Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

NVO: Poreski obveznici plaćaju dva održavanja za vozove, primarno preduzeće nema svrhu

NVO Vozom kroz Crnu Goru uputila je otvoreno pismo Krivokapiću i Bojaniću

Nevladina organizacija Vozom kroz Crnu Goru uputila je otvoreno pismo premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću i ministru kapitalnih investicija Mladenu Bojaniću, u kome ukazuju da privredno društvo Održavanje željezničkih voznih srestava ne doprinosi održavanju vozova, te da nema svrhu, jer Željeznički prevoz Crne Gore izdvaja ogromna sredstva za velike popravke i remont vozova koje se obavljaju u inostranstvu. Shodno tome, kako navode, poreski obveznici plaćaju dva održavanja za vozove.

Otvoreno pismo prenosimo integralno.

Od decembara 2010.godine kad je osnovano privredno društvo Održavanje željezničkih voznih srestava pa do danas, služilo je isključivo za zapošljavanje partijskih kadrova i nije se previše vodilo računa o osnovnoj djelatnosti i interesima poreskih obveznika koji od svojih skromnih prihoda plaćaju zaposlene. Avanturistička zamisao da će ovo preduzeće poslovati pozitivno ili da će se naći neki strateški partner koji će isto privatizovati je splasnula još 2016.godine kad je Vlada Crne Gore na osnovu Informacije o stanju u željezničkim privrednim društvima, koju je dostavilo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva donijelo Zaključak da se isto podijeli na dva dijela, prema vrsti poslova koje se vrše za potrebe prevoznika u putničkom i teretnom saobraćaju (Dokument br.08-156 od 11.jula 2016.godine, tačka 3.). Koliko je neko moćan stajao iza OŽVS najbolje svjedoči zaključak da je pomenuta inicijativa ostala mrtvo slovo na papiru.

Odmah po osnivanji preduzeća odgovorni su bili vrlo revnosni i napravili organizacionu strukturu kojoj bi moglo da pozavidi bilo koje ministarstvo. Izvršni direktor, pomoćnik izvršnog direktora, četiri direktora sektora, dva rukovodioca samostalnih službi, sekretar društva, PR, šefovi depoa, servisa i radionica. Imaju pet članova Odbora direktora raznih stručnih profila, od pjesnika do inžinjera, a gotovo bez imalo znanja i dodira sa onim što je osnovna djelatnost preduzeća.

Koliko ovo preduzeće doprinosi? Održavaju konkretno putničkom operateru tri električne locomotive i nekoliko radnih i spavaćih kola. ŽPCG ima posebno održavanje za elektomotorne vozove serije 412/416 i CAF vozove.

“Održavanje je niz postupaka potrebnih za otkrivanje, sprečavanje i otkazivanje pojave stanja otkaza tehničkih sistema”, je definicja koja se nikako ne može koristiti za OŽVS. Svako održavanje se dijeli na korektivno i preventivno. Postavlja se pitanje, koje od ovih održanja vrši OŽVS?

Pravilnikom o načinu održavanja željezničkih vozila regulisano je održavanje, kontrolisanje i periodični pregledi željezničkih vozila a sve u skladu sa Zakonom o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju (Službeni list CG, broj 4/08). Kad bi OŽVS radilo po pomenutom Pravilniku milionska srestva koja izdvajaju operateri (ŽPCG i Montecargo), za srednje i velike opravke, bi ostajala u Crnoj Gori a ne bi išla remonterima u inostranstvu. OŽVS vrši samo mjesečne i dvanestomjesečne preglede (P1 I P12) kao i vanplanske opravke. Kod vanplanskih opravki postoji veliki broj propusta pa se dešava da pojedini vagoni ili lokomotive po više puta u toku mjeseca ispadaju iz saobraćaja zbog istog kvara. Posebna učestalost otkaza je evidentna kod WL kola a da stručna lica OŽVS nijesu uzela učešća u dijagnosticiranju problema i davanju predloga o preduzimanju aktivnosti da do istih ne dolazi. Od oktobra 2020. godine u više navrata (8 WL kola) tokom vožnje na relaciji Podgorica do Bijelog Polja su ispadala iz saobraćaja. Na pomenutim kolima stvarala se ravna mjesta na nagaznoj površini točka i nanosila ogromnu štetu ŽPCG i uticala na kvalitet pružene usluge jer su putnici dalju vožnju nastavljali u kolima za sjedenje iako su imali uredne karte i rezervacije za ležaj. Postoji veliki rizik da se isto ne ponovi tokom sezone kad su u vozu popunjena sva mjesta i kad bi se putnicima morao obezbijediti smještaj u hotelu jer u usputnim stanicama nema rezervnih vagona.

Interes svih radnika željezničkih preduzeća, zatim građana Crne Gore pa i NVO”Vozom kroz Crnu Goru” je da naši vozovi budu brend u region kao što su bili u nekom ranijem periodu kad se tražila rezervacija više (crnogorski poslovni voz).

U istraživanju koje su sproveli aktivisti I članovi NVO”Vozom kroz Crnu Goru” došli smo do zaključka da sve što je menadžment OŽVS preduzeo od osnivanja do danas u modernizaciji i povećanju kvaliteta jeste krečenje i opremanje poslovnih prostorija.

Da je menadžment ŽPCG bio nezadovoljan nivoom i kvalitetom održavanja voznih i vučnih srestava dokazuje činjenica da je nabavkom CAF vozova sam organizovao održavanje istih i preuzeo održavanje elektromotornih vozova serije 412/416. Mišljenja smo da po istom modelu treba organizovati održavanje lokomotiva i vagona i na taj način povećati kvalitet i smanjiti troškove koji se izdvajaju za održavanje. Nema opravdanja da ŽPCG pored svog održavanja dodatno plaća usluge OŽVS.

Koliko je menadžment OŽVS bio posvećen svom poslu i obavezama najbolje svjedoči činjenica da za jedanest godina samostalnog rada od osnivanja društva u postupku restruktuiranja putem odvajanja od akcionarskog društva Željezničkog prevoza nijesu bili u stanju da imovinu koja im je pripala uknjiže na svoje ime već je naplata za porez dolazila ŽPCG.

Političkim partijama koje su na vlasti odgovara ovako stanje jer su uspjeli da uhljebe svoje aktiviste I poslušnike a koliko to košta poreske obveznike kao da nije njihova briga. Dok god se ne formira Ministarstvo saobraćaja koje će se studiozno baviti saobraćajem nema napretka ni blagostanja. Očito da su građani na zadnjim izborima prevareni I da je na snazi ona narodna “TRESLA SE GORA RODIO SE MIŠ”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve