Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

NVO Green Home: Cijena ”zelenih” oblika energije još uvijek je visoka za građane Podgorice

Zabrinjava činjenica, kako ističu, da mlađa populacija nije pokazala veliko interesovanje za ovu vrstu informacija te u NVO Green Home smatraju da je u budućem periodu potrebno ''posvetiti veću pažnju edukaciji mladih''

Cijena „zelenih“ oblika energije još uvijek je visoka za građane Podgorice, zaključak je razgovora koji su u utorak organizovali predstavnici NVO “Green Home” sa građanima Podgorice.

“U utorak smo razgovarali sa građanima Podgorice o važnosti obnovljivih izvora energije, o tome da li su zainteresovani za njeno korišćenje i da li imaju sve potrebne informacije. Ujedno smo podijelili i našu brošuru „Hajde da pričamo o obnovljivim izvorima energije po mjeri čovjeka“”, saopšteno je iz te nevladine organizacije.

Svi se slažu da Crna Gora ima dobre prirodne pogodnosti za korišćenje „zelene“ energije, naročito sunčeve ali da se ona ne koristi u dovoljnoj mjeri, konstatovano je tokom susreta.

“Kao najveću prepreku naši sugrađani ističu ekonomski parametar. Iako svi proračuni ukazuju na to da će se primjenom solarnih sistema ili sve popularnijih toplotnih pumpi postići ušteda energije i udobnost prilikom boravka u prostorijama koje se griju ili hlade na taj način, iznos novca koji treba izdvojiti je još uvijek visok. Određeni broj građana je upoznat sa programima podrške i kriterijumima koje treba ispuniti, ukoliko se želi aplicirati za podršku od strane države”, kazali su iz Greeen Home-a.

Naši sugrađani, kažu, ističu važnost kvalitetnog informisanja.

“Važno je imati odgovarajuće informacije kome se obratiti kako bi se napravili proračuni kada je riječ o cijeni ali i primjeni sistema koji bi najbolje odgovarao nekom prostoru”, kazali su iz te NVO.

Zabrinjava činjenica, kako ističu, da mlađa populacija nije pokazala veliko interesovanje za ovu vrstu informacija te u NVO Green Home smatraju da je u budućem periodu potrebno “posvetiti veću pažnju edukaciji mladih”.

“U Brošuri koju smo podijelili građanima smo dali kratki osvrt o solarnoj energije, energiji vjetra i korišćenju toplotnih pumpi. Naveli smo koje su to prednosti i prepreke za njihovo korišćenje, ali i naveli najznačajnije projekte koji se trenutno realizuju kod nas i kroz koje je omogućena podrška građanima. Iako je riječ o tzv. zelenemo obliku energije ne može se izostaviti pitanje uticaja na životnu sredinu tako da su u brošuri navedeni i ekološki problemi koji su vezani za odlaganje otpada, uzurpaciju prostora ali i uticaj na biljni i životinjski svijet”, kazali su iz Green Home-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve