Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

NTO CG obilježila Svjetski dan turizma

S ciljem promocije ekološke odgovornosti u turizmu, NTO CG je pripremila dvodnevni program za domaće medije, u okviru kojeg su predstavljene neke od održivih projekata cnogorskog turizma

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) obilježila je Svjetski dan turizma, koji se ove godine pod pokroviteljsvom Svjetske turističke organizacije održava na temu “Tourism and Green Investments“ (Turizam i zelene investicije).

S ciljem promocije ekološke odgovornosti u turizmu, NTO CG je pripremila dvodnevni program za domaće medije, u okviru kojeg su predstavljene neke od održivih projekata cnogorskog turizma.

Iz NTO CG navode da u saradnji sa Turističkom organizacijom Prijestonice Cetinje, novinarima je predstavljen projekat “Uređenje i osposobljavanje pješačke staze Obod“, te su imali priliku da se upoznaju sa ovom pješačkom stazom na Rijeci Crnojevića.

Ana Tripković Marković/ Foto: NTO CG

Tom prilikom direktorica NTO CG dr Ana Tripković Marković poručila je da su zelene investicije od presudnog značaja za održivi razvoj destinacije i podsjetila da je NTO CG, povodom obilježavanja ovog dana, nedavno objavila i nagradni Konkurs za najbolji kratki video klip na temu “Zeleni turizam“.

“Izuzetno nam je drago da danas imamo priliku da još jedanput obilježimo Svjetski dan turizma, posebno pod ovom temom jer je to vrlo važan segment turizma, koji će sigurno dominirati u budućnosti. Smatramo da je od izuzetnog značaja da se skrene pažnja javnosti na značaj zelenih investicija s aspekta održivosti destinacije. S tim u vezi, objavili smo i Konkurs kako bi uticali i na širenje svijesti o održivom razvoju i kod mlađe populacije. Potrebno je poslati kratak klip prilagođen društvenoj mreži Instagram na temu turizma i ekologije. Na taj način htjeli smo da naše najmlađe sugrađane podstaknemo da budu kreativni, da razmišljaju o turizmu, ekologiji i da osvoje vrijedne nagrade “ istakla je Tripković Marković.

Nikola Jablan/ Foto: NTO CG 

Direktor Turističke organizacije Prijestonice Cetinje Nikola Jablan osvrnuo se na značaj zelenih projekata u turizmu i kratko predstavio aktivnosti TOP Cetinje.

“Zaista nam je drago što zajedno sa NTO CG započinjemo obilježavanje Svjetskog dana turizma na Rijeci Crnojevića, što definitivo doprinosi boljoj promociji ovih prostora. Mi u Turističkoj organizaciji Prijestonice Cetinje smo se trudili da u prethodnih pola godine uradimo niz aktivnosti kako bi poboljšali dostupnost i vidljivost Rijeke Crnojevića. Odradili smo u saradnji sa Centrom za proučavanje ptica projekat gdje smo na šetalištu postavili dvije pametne klupe. Takođe, u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja i turizma i Nacionalnim parkom Skadarsko jezero uradili smo pješačku stazu prema Obodskoj pećini. Tačnije, postavili smo devet informativno-edukativnih tabli, a na samoj stazi napravljen je novi vidikovac. Imajući u vidu da su u blizini dva nacionalna parka, cilj nam je da radimo na razvoju aktivnog turizma“, poručio je Jablan

Navodi se da novinari i urednici crnogorskih medija će pored ove pješačke staze, imati priliku da se upoznaju i sa drugim zelenim inicijativama u turizmu centralnog i južnog dijela naše zemlje.

NTO CG obilježila Svjetski dan turizma/ Foto: NTO CG

Glavna i odgovorna urednica časopisa Café Montenegro Sanja Golubović istakla je da su ovakve ture od velikog značaja za medije, koji treba da promovišu ove segmente turističke ponude.

,,Danas smo krenuli u obilazak Obodske pećine jednom pješačkom stazom, gdje su nas veterani iz Cetinja vodili i pokazali kako se sa 85 godina može biti mlad, krepak i zdrav kada si u prirodi i dobrom odnosu sa njom. To je naša poruka za turiste i građane Crne Gore. Znamo za kulturno-istorijsko bogatstvo Cetinja, ali ova hiking tura je novitet za nas. Nadam se da ćemo mi, novinari, zajedno poslati poruku i da će neko dobiti podsticaj da krene putevima kojima ćemo mi ići, od Rijeke Crnojevića, do Luštice, pa onda do žičare,“ kazala je Golubović

Novinar Aleksandar Kalezić ispred PRVA TV iskazao je oduševljenje prvim danom dvodnevnog programa koji je NTO CG pripremila.

,,Drago nam je što je Nacionalna turistička organizacija organizovala jedan ovakav događaj na Svjetski dan turizma, a posebno zbog ovih predjela koji su zaista predivni. Prošetali smo jednom pješačkom stazom, stigli smo do vidikovca sa kojeg se pruža prelijepi pogled. Predivan događaj, predivno druženje, predivni krajevi i nadam se da će ovoga još više biti u narednom periodu“, zaključio je Kalezić.

Prema riječima novinarke TV 7 Tijana Perović mediji će danas imati dosta materijala za promociju Crne Gore.

,,Današnji dan je jednako važan kako za svijet, tako i za Crnu Goru. Ovo je danas, zaista, bila prava prilika da i mi mediji koji smo glas za javnost, da pokažemo šta sve naša Crna Gora ima. Nekako je poseban osjećaj i ponos krenuti s obilježavanjem 27. septembar iz Rijeke Crnojevića, sa ovog prelijepog mjesta. Svaka čast i NTO CG i TO Prijestonice što su i nama, medijima, dali priliku da današnji dan obilježimo na pravi način, a kako drugačije, nego na terenu“, istakla je Perović.

Iz NTO CG navode da organizacija događaja je podržana kroz projekat „Jačanje kapaciteta Crne Gore u oblasti integrisanja rizika od klimatskih promjena u proces planiranja“ – NAP koji implementira Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Crna Gora a koji je finansiran od strane GCF (Zelenog Klimatskog Fonda).

“Ovaj projekat ima za cilj unapređenje planiranja u oblasti prilagođavanja na klimatske promjene”, poručuju iz NTOCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve