Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Novčanik vam više ne treba i račune u marketu plaćaćete mobilnim telefonom

Iako tek sad stiže kod nas Apple pay nije nešto novo. Naprotiv, već je prošlo pet godina od kako je zaživio u Sjedinjenim Američkim Državama, a kasnije je i u Velikoj Britaniji

Plaćanje kešom već godinama je sve manje zastupljeno u svijetu. Kreditne kartice su uzele primat, ali sada pametni telefoni prijete da će primarnu funkciju našeg novčanika, poslati u istoriju. Naime, i Crna Gora će se uskoro naći među zemljama u kojima će biti dostupni Apple pay i Instant plaćanje, odnosno sugurno plaćanje putem mobilnog telefona, tableta ili sata.

foto Ilustracija

Naravno, za korišćenje usluge moraćete da imate neki od Apple-ovih uređaja, Iphon telefona, iPada ili Apple Watcha, kada je u pitanju Apple pay, ili android telefon za Instant plaćanje.

Šta je Apple pay

Iako tek sad stiže kod nas Apple pay nije nešto novo. Naprotiv, već je prošlo pet godina od kako je zaživio u Sjedinjenim Američkim Državama, a kasnije je i u Velikoj Britaniji.

Da bi ste koristili ovaj sistem, morate koristiti neki od Apple uređađaja i to novije generacije, odnosno od Iphone 6 pa nadalje. U uređajima se već nalazi aplikacija Wallet preko koje sačuvate svoje kreditne kartice, kartice sa popustima, kupone i slično.

Od kartica mobilnih aplikacija do raznih kartica i popusta, a u slučaju online kupovine karata za koncerte ili avio prevoz, tu kartu možete importovati u Wallet putem aplikacije Mail. Možete slati i primati kartice od vaših prijatelja putem iMessages ili AirDrop-a. Možete preuzeti svoju karticu putem bilo kog internet pregledača. Dobro je imati na umu da Wallet nije podržan od strane svih aviokompanija, restorana, kafića, itd., ali njihov broj se povećava.

Ipak, najviše se koristi za beskontakntno plaćanje. Za razliku od klasične kreditne kartice, ovim sistemom kartica na računu Apple Pay zaštićena je otiskom prsta (Touch ID), prepoznavanjem lica (Face ID) ili šifrom (Passcode) za Vaš uređaj.  Dakle, nijedno plaćanje neće biti moguće, a da korisnik prije toga otiskom ili pasvordom ne potvrdi da je to njegov uređaj. Svi  podaci o plaćanju biće šifrovani u namjenskom čipu koji se nalazi u uređaju.

U praksi za odlazak u market neće vam biti potreban novčanik ili kreditna kartica već samo telefon. Nakon što vam na kasi saopšte koliki je račun vi, nakon što otključate telefon, poleđinu telefona primaknete POS terminalu, i transakcija je obavljena.

Ono što je takođe zanimljivo jeste činjenica da se svaki iznos računa i mjesto plaćanja čuvaju na aplikaciji tako da svakog trenutka možete provjeriti na šta ste tačno potrošili novac.

Instant plaćanje

Gotovo na isti način funkcioniše i Instant plaćanje koje podrazumijeva da vaš novac “legne” na račun istog trenutka kad bude uplaćen

Instant plaćanje daje mogućnost klijentima da povežu broj svog mobilnog telefona sa tekućim računom, tako da sva plaćanja možete jednostavno telefonom platiti.

Prvo, potrebna vam je mobilna aplikacija (npr. mwallet) koja omogućava novčane transakcije direktno sa tekućeg računa.

Na primjer, dok se vozite taksijem, a pri tome žurite, već unaprijed ćete moći da skenirate QR kod koji će svaki taksista morati da ima u vozilu. Zatim će vam se automatski popuniti određeni podaci i vi ćete čim taksista isključi taksimetar moći da ukucate iznos vožnje i kliknete opciju plati. Na tabletu taksiste istog trenutka stiže obavještenje o uplati.

Ista situacija je i u restoranima gdje konobar putem mPOS terminala generiše QR kod, vi ga skenirate, pogledate šta je tačno na računu, a zatim platite.

Dakle, brzo plaćanje možete na dva načina obaviti – prinošenjem telefona terminalu ili generisanjem QR koda. I jedno i drugo plaćanje, u zavisnosti od situacije ima svoje prednosti.

U marketima je situacija ista kao i sa Apple Pay-om, dovoljno je samo prisloniti telefon POS terminalu i račun je plaćen.

Da li će plaćanje telefonom zaživjeti u Crnoj Gori?

Da bi Apple pay i instant plaćanje zaživjelo, moraju mnogi da se njemu prilagode. Svaka prodavnica, pored POS terminala, mora biti opremljena specijalnim terminalima, na kojima će biti moguće generisati QR kod.

Banke koje budu pružale usluge instant plaćanja biće u obavezi da omoguće instant plaćanja na šalterima u okviru svojih ekspozitura, kao i korišćenjem elektronskih kanala poput internet i mobilnog bankarstva.

Ipak,kako sada stoje stvari, novčanici i novčanice, polako ali sigurno gube bitku…

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve