Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Novaković Đurović: Solana na korak od osnivanja preduzeća

Konferencija povodom obilježavanja četiri godine funkcionisanja Parka prirode Ulcinjska solana

Svjesni smo izazova, znamo da stanje na solani nije idealno i da je potrebno što prije preduzimati mjere kao bi se ono unaprijedilo, poručila je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović na današnjoj konferenciji povodom obilježavanja četiri godine funkcionisanja Parka prirode Ulcinjska solana.

– Svjesni smo očekivanja da se neke aktivnosti i odluke što prije preduzmu, ali smo težili da ne donosimo odluke na prečac već smo tražili neka održiva rješenja i ja sam ubijeđena da ćemo sledeći rođendan solane slaviti sa još više razloga i da ćemo tada imati funkcionalni novi upravljački model i pokazatelje kako se na pravi način upravlja zaštićenim područjem – kazala je Novaković Đurović.

Ona je istakla da je zaštita Ulcinjske solane i efikasno sprovođenje neophodnih mjera očuvanja koje treba da dovedu do poboljšanja njenog statusa očuvanosti, jedan je od uslova za zatvaranje Poglavlja 27 i pitanje koje država Crna Gora mora riještiti na putu pristupanja Evropskoj uniji.

– Četiri godine nakon što je Ulcinjska solana zvanično prepoznata kao značajna sa aspekta zaštite prirode, ovo vrijedno područje je na korak od osnivanja preduzeća koje će njime upravljati – poručila je ona.

Ovo je ujedno bila i prilika da predstavnici nevladine organizacije Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), Ulcinjskoj solani simbolično uruče „rođendanski poklon“, odnosno nedavno nabavljeni bager koji će u narednim godinama igrati ključnu ulogu u redovnom održavanju solanskih nasipa.

Omer Bajraktari predsjednik Opštine Ulcinj istakao je da za građane ove opštine solana nije važna samo sa aspekta ekologije već imavažan identitetski i kulturološki značaj.

On je podsjetio da se od 2022. mjeri broj posjeta solani te da je zabilježeno više od 7.000 posjetilaca. Broj posjetilaca je u konstantnom porastu što jasno govori o turističkom potencijalu lokaliteta zaključio jeBajraktari.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve