Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Nema pilota, letjelice prizemljene

U većini država vazduhoplovne jedinice koje mogu da se koriste za gašenje požara su pri vojsci. Time je riješen jedan od najvažnijih problema – ljudstvo i obuka, koji, kako se vidi iz primjera Crne Gore, drži na zemlji flotu MUP-a.

U sezonu požara Crna Gora ulazi sa nula litara vode za gašenje, dok je teoretski operativna sposobnost vazduhoplova (aviona i helikoptera) u državnom vlasništvu 16 tona, saznaje Pobjeda. I to sve uprkos činjenici da Direktorat za vanredne situacije ima tri aviona ,,er traktor“, MUP dva, a Vojska Crne Gore tri ,,bel“ helikoptera koja se mogu koristiti za ove namjene.

Kako se stiglo do toga? Zahvaljujući prije svega kadrovskoj politici, a potom činjenici da se kroz profesiju pilota prelamaju mnogobrojni interesi. Nije ni čudo, s obzirom na visinu mjesečne zarade koja je tri hiljade eura plus.

Da počnemo od ,,er traktora, koje je Crna Gora kupila namjenski za gašenje požara, sa obrazloženjem da vodu za gašenje mogu zahvatati kako na moru (kao kanaderi) tako i na jezerima. Od tri ,,er traktora“ dva su, prema izvorima Pobjede, neoperativna, jer oba imaju oštećenja krila koje traži ozbiljnu opravku. Lani je samo jedan bio operativan, ali ni on nije letio, jer apostolska vlada nije obezbijedila novac za osiguranje.

Za ta tri aviona potrebno je šest pilota, a u stalnom radnom odnosu su samo tri, od kojih je jedan ozbiljno bolestan. Ostale angažuju po potrebi, a radi se uglavnom o sportskim pilotima, koji obezbjeđuju dovoljan broj sati letjenja radeći druge poslove – instruktori letjenja ili inspektori.

Za tri helikoptera, od kojih su dva ,,bel“ i sposobni su za gašenje požara, a treći je mali i koristi se za kontrolu saobraćaja, MUP ima na platnom spisku pet pilota. Od toga su dva pod suspenzijom, jer nijesu htjeli dostaviti Joanikija na inauguraciju na Cetinje, a jedan godinama živi u Srbiji, pa su samo dva operativna. Apostolska vlada je, rečeno je Pobjedi nezvanično, suspendovala dva operativna pilota i ostavila ih bez plate, ali uredno svaki mjesec isplaćuje tri hiljade eura pilotu koji godinama nije kročio u Crnu Goru. Ovom pilotu niko u MUP-u ne umije već drugu godinu napisati rješenje o otkazu zbog nepojavljivanja na radnom mjesftu duže od pet dana zaredom, ali su suspenziju pilotima koji dolaze na posao, zbog nedostavljanja popa Mićovića, znali napisati. Uz to, ovi piloti nemaju dovoljno sati letjenja. Uz to, trenutno nijedan MUP-ov helikopter nije u plovidbenom stanju, jer nema važeći ugovor o osiguranju.

Prema pravilima, MUP bi za svoja tri helikoptera trebalo da ima 12 članova posade idealno, iako bi posao završavalo osam, pod uslovom da nikad ne mogu da podignu kompletnu flotu istovremeno. Sada mogu, tvrde naši izvori, podići samo jedan helikopter, a drugi u najavi, jer je manjinska vlada najavila da će reaktivirati dvojicu pilota iz suspenzije i to samo po šest sati šest do sedam dana u nedjelji, koliki je vremenski limit za pilota.

Ali da bi helikopteri mogli da se koriste za gašenje požara treba ispuniti jedan od dva uslova koja stoje na raspolaganju MUP-u. Jedan je da aktiviraju rezervoar za ,,bel“ helikoptere, koji im je još prije dvije godine poklonila Vlada SAD i da kupe još jedan za drugi bel helikopter koji imaju. Ti rezervoari su kapaciteta 1,5 tona i dizajnirani su kao dio helikoptera, što pilotu omogućava bolju upravljivost i veću efikasnost u gašenju požara. Ti rezervoari, međutim, trunu na podgoričkom aerodromu, kako saznajemo, jer je trebalo odvojiti desetak hiljada eura da se obuče mehaničari i posada za njihovo korištenje.

Vojska CG ima tri ,,bel“ helikoptera identičnog tipa kao MUP, na koje kače kanistere sa 700 litara vode na vitlo, dakle za polovicu manje od rezervoara za koje su ovi helikopteri projektovani i sa kojima je teže upravljati, jer se ponašaju kao sidra.

U većini država vazduhoplovne jedinice koje mogu da se koriste za gašenje požara su pri vojsci. Time je riješen jedan od najvažnijih problema – ljudstvo i obuka, koji, kako se vidi iz primjera Crne Gore, drži na zemlji flotu MUP-a.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Super Hik
21.06.2022-08:15 08:15

Sigurno su krivi Srbija, crkva, popovi, Vučić, četnici, itd. Svi drugi su krivi osim vas nesposobnih …

Evidence
21.06.2022-11:27 11:27

@Super Hik – Upravo si, nesvjestno označio pravog krivca. Zar nije crkva Srbije u manastiru… postavila na vlast bocoljuba i njegovu vladu?