Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Nadzor proizvoda na tržištu neće stvarati troškove privrednicima i građanima

Predstavnik Ministarstva ekonomskog razvoja Dragan Vukčević naglasio je da se donošenju novog Zakona o nadzoru proizvoda na tržištu pristupilo radi postizanja usaglašenosti nacionalnog zakonodavstva sa EU propisima

Zakon o nadzoru proizvoda na tržištu neće dovesti do stvaranja biznis barijera, niti iziskivati finansijske troškove za građane i privredu, kazala je potpredsjednica Privredne komore PKCG Nina Drakić.

Ona ističe da će zakon pozitivno uticati na potrošače i cjelokupni privredni ambijent u sektoru trgovine, obezbjeđujući funkcionalno tržište, koje osigurava slobodnu i ravnopravnu konkurenciju.

“Cilj donošenja zakona je osiguranje isporuka tržištu isključivo usaglašenih proizvoda koji obezbjeđuju visok nivo zaštite javnog interesa – potrošača, zdravlja i bezbjednosti, zaštite na radu, imovine, javne bezbjednosti, te životne sredine na način koji omogućava slobodan promet proizvoda bez nepotrebnih ograničenja”, navela je Drakić tokom javne rasprave o Nacrtu zakona o nadzoru proizvoda na tržištu.

Predstavnik Ministarstva ekonomskog razvoja Dragan Vukčević naglasio je da se donošenju novog Zakona o nadzoru proizvoda na tržištu pristupilo radi postizanja usaglašenosti nacionalnog zakonodavstva sa EU propisima.

“Glavni razlog donošenja predmetnog zakona je pravna reforma na nivou EU kojom je Regulativa (EU) 2019/2020 zamijenila i anulirala Regulativu (EZ) 765-2008 u dijelu koji se odnosi na nadzor proizvoda na tržištu. Riječ je i o djelimičnom uskađivanju Regulative (EU) 2019/515 o uzajamnom priznavanju roba, Odluke (EZ) 768/2008 o zajedničkom okviru za trgovanje proizvodima, Direktive 2001/95 EZ 768/2008 o opštoj bezbjednosti proizvoda, kao i crnogorskih nacionalnih pravila koja dopunjavaju evropska, a nijesu u suprotnosti sa načelima i pravilima EU”, rekao je Vukčević.

On dodaje da je, nakon usvajanja Zakona, predviđeno uspostavljanje kancelarije za vezu preko koje će Uprava za inspekcijske poslove organizovati neposrednu saradnju organa nadzora na tržištu, kao i informacionog sistema.

“Predviđeno je i da Ministarstvo ekonomskog razvoja uspostavi kontakt tačku za proizvode, koja bi bila dužna da na zahtjev isporučioca ili nadležnog organa iz druge države dostavi elektronske verzije tehničkih propisa i drugih propisa kojima se uređuju administrativni postupci koji se primjenjuju na određene proizvode u Crnoj Gori ili obezbijedi pristup tim propisima putem interneta, odnosno dostavi informacije da li ti proizvodi podliježu prethodnom odobrenju u skladu sa zakonom”, kazao je Vukčević.

Predstavnica Uprave za inspekcijske poslove Marina Janković je rekla da će Crna Gora biti prva država na zapadnom Balkanu koja će primjenjivati evropsku regulativu 2019/2020. Ona je ukazala da su obaveze isporučilaca da proizvodi namijenjeni crnogorskom tržištu budu usaglašeni i ispunjavaju visok nivo zaštite javnog interesa. Sugerisala je i da se prilikom uvoza provjerava da li postoji deklaracija o usaglašenosti i tehnička dokumentacija, prije svega izvještaj o ispitivanju te robe.

Direktorica Sektora udruženja Privredne komore Slavica Pavlović ističe da je za privredu izuzetno važno što će se osnivanjem kontakt tačke i kancelarije za vezu doprinijeti potpunijoj informisanosti zaintersovanih subjekata na tržištu. To će, prema njenim riječima, uticati na smanjenje troškova postupka ulaska proizvoda na tržište.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve