Subota, 27 Jula, 2024
Rubrika:

Mjere protiv krijumčarenje cigareta: Video nadzor nad cjelokupnim prostorom barske Luke, novi zakon o slobodnim zonama

Sprovedena je integracija cjelokupnog sistema nadzora kroz nabavku novih skenera i tehničkih uređaja za kontrolu kontejnerskog saobraćaja uz digitalizaciju procesa na način što će Luka bar biti povezana u realnom vremenu sa terminalom Podgorica

Donošenje novog zakona o slobodnim zonama i video nadzorom nad cjelokupnim prostorom barske Luke ključne su mjere protiv krijumčarenje cigareta koje su predvbiđene strategijom za borbu protiv korupcije 2024-2028. Taj dokument je usvojen je na današnjoj sjednici Vlade.

Sprovedena je integracija cjelokupnog sistema nadzora kroz nabavku novih skenera i tehničkih uređaja za kontrolu kontejnerskog saobraćaja uz digitalizaciju procesa na način što će Luka bar biti povezana u realnom vremenu sa terminalom Podgorica.

Sve aktivnosti biće praćene uživo iz kontrolne sobe locirane u Podgorici, jedna je od mjera predviđenih strategijom.

U dokumentu se navodi da je u Crnoj Gori, kao u Evropskoj uniji i u zemljama regiona, sve više izražena problematika krijumčarenja i nedozvoljene trgovine akciznim robama, prije svega cigaretama.

Procjenjuje se da Crna Gora svake godine gubi između od 15 do 20 miliona eura zbog sivog tržišta cigareta, što je 30 odsto vrijednosti ukupnog legalnog tržišta duvanskih proizvoda.

“Među glavnim razlozima za povećanje kriminalnih aktivnosti krijumčarenja cigareta jesu manje kazne u odnosu na kazne za krijumčarenje narkotika uz ostvarivanje značajne dobiti, ojačane koruptivne aktivnosti, kao i benevolentan odnos dijela javnosti u odnosu na težinu problema trgovine krijumčarenih cigareta”, piše u strategiji.

U strategiji piše da ilegalna trgovina duvanom ima značajan uticaj na Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju, posebno u smislu narušavanja domaće ekonomije i izgubljenih carina i poreza.

Prema studiji iz 2019. godine, dve od pet odraslih osoba u Bosni i Hercegovini su pušači, kao i jedna od tri odrasle osobe u Crnoj Gori i Srbiji.

Nivo konzumacije ilegalnog duvana (krijumčareni, falsifikovani, jeftini beli i fino rezani duvan) varira u zavisnosti od regiona, sa 6,5odsto u Srbiji, 20,3 odsto u Bosni i Hercegovini i 27,9 odsto u Crnoj Gori.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve