Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Ministarstvo: Odricanjem dijela prihoda od goriva država bi imala manje novca u budžetu, izbor nije lak

Cijene naftnih derivata u Crnoj Gori su izuzetno osjetljive na sve promjene cijena na svjetskom tržištu, i jedini način da se na njih utiče je odricanje od dijela prihoda koja država po ovom osnovu ostvaruje, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija

Cijene naftnih derivata u Crnoj Gori su izuzetno osjetljive na sve promjene cijena na svjetskom tržištu, i jedini način da se na njih utiče je odricanje od dijela prihoda koja država po ovom osnovu ostvaruje, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.
“Na žalost, to bi istovremeno značilo i manje sredstava za državni budžet, odnosno manje sredstava za finansiranje budžetskih korisnika, zdravstvenog i obrazovnog sistema, penzionera, korisnika socijalne pomoći itd. U svakom slučaju izbor nije ni malo lak”, navode u objavi na Tviteru.
Objašnjavaju i kako se formriaju maloprodajne cijene.
“Maloprodajne cijene se formiraju sabiranjem cijena tri grupe faktora: 1. Uvozne cijene, 2. Taksi, poreza i naknada i 3. Gubitaka, troškova i bruto marži”, navode.
Na uvoznu cijenu, Vlada Crne Gore, dodaju, ne može da utiče i ona se formira isključivo na osnovu vrijednosti naftnih derivata na Platt's European Marketscan berzi.
“Prilikom poslednjeg obračuna, ta cijena se kretala od 0.77 EUR za BMB 95 do 0.87 EUR za eurodizel.
U drugu grupu faktora spadaju takse, porezi i naknade i u toj grupi faktora država ima najveći prostor za intervenciju. Trenutno akcize na bezolovni benzin iznose skoro 0.55 EUR a na eurodizel 0.44 EUR. Kada se na to doda PDV (0.3 EUR), država prihoduje između 0.74 EUR i 0.86 EUR
Treća grupa faktora, gubici, troškovi i bruto marže ne utiču značajnije na cijene goriva (oko 0.12 EUR). Ovoj grupi faktora pripada i marža distributera goriva”, zaključuju u objavi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve