Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Milović: Spajanje kraja s krajem će biti naučna fantastika u Crnoj Gori

Nakon skromne praznične trpeze, kako kaže, nastavlja se ''veliki pritisak na kućne budžete brojnih domaćinstava u Crnoj Gori''

Poslanik Demorkatske partije socijalista (DPS) Nikola Milović kazao je da borba za normalan život obilježiće i 2024. godinu u Crnoj Gori.

“Rast plata i penzija u prethodnom periodu nije uticao na rast životnog standarda građana Crne Gore, jer su uporedo enormno rasle cijene i to je opredjelilo da građani Crne Gore budu u goroj poziciji nego prije pet godina, na početku davne 2019. godine”, napisao je Milović u objavi na mreži X.

Osvrnuo se na pokazatelje rasta cijena osnovnih životnih namirnica u periodu 2019-2024. godine.

“Hljeb i žitarice 40 odsto; Meso 25 odsto; Mlijeko, sir i jaja 33 odsto; Ulja i masti 62 odsto; Voće 30 odsto; Povrće 35 odsto; Šećer 25 odsto”, naveo je Milović.

Nakon skromne praznične trpeze, kako kaže, nastavlja se “veliki pritisak na kućne budžete brojnih domaćinstava u Crnoj Gori”.

“Građani Crn Gore nastavljaju da obaraju “istorijske” rekorde pada standarda i to kroz nivo zaduženosti kod banaka (1,7milijardi), uz nove udare, kroz rast cijena hrane, goriva, ogrijeva, struje, nekretnina i zakupnina, broja podstanara…ako tome dodamo poražavajuće podatke da: Da 30 odsto građana kasne s plaćanjem obaveza (stambenog kredita, stanarine, računa za komunalne usluge ili potrošačkog kredita”, naveo je Milović.

Navodi da 60 odsto građana ne mogu priuštiti neočekivani finansijski trošak.

“20 odsto građana ne mogu priuštiti svaki drugi dan jelo sa mesom, piletinom, ribom; 14% građana ne mogu priuštiti adekvatno zagrijavanje stana/kuće. 64 odsto građana ne mogu priuštiti nedjelju dana godišnjeg odmora van kuće…”, dodao je on.

Spajanje kraja s krajem će, prema njegovim riječima, biti “naučna fantastika u Crnoj Gori”.

“Pogrešna ekonomska logika dovodi Crnu Goru na klizav i nepoznat teren a posledice mogu biti fatalne i trajne. Uz pretpostavke koje su daleko od ekonomskog jezgra rasta i zdrave logike, da treba unaprijediti poslovni ambijent, više proizvoditi i pružati usluga, investirati i otvarati nova radna mjesta, stvoriti novu vrijednost, pa tek nakon toga povećavati plate i potrošnju, vodi Crnu Goru direktno u rušenje povjerenja, podsticanje zabluda i razočarenja svih građana, daleko od života dostojnog čovjeka u 21. vijeku”, pojasnio je poslanik.

Zato, kaže, moramo stvarati novu vrijednost, kroz realnu ekonomiju koja je bazirana na znanju i radu.

“Na kraju o standardu življenja i kvalitetu života građani će suditi nakon najdužeg mjeseca u godini januara i vrlo brzo će se nažalost uvjeriti u tačnost iznesenih navoda i stavova”, stoji u objavi Milovića.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve