Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Medojević: Socijalni stanovi moraju biti prioritet nove Vlade

Napominje da se Banka hrane snažno zalaže za ''radikalne'' promjene sistema socijalne zaštite, ali bez snažne političke volje u Parlamentu i Vladi, kako kaže, ''teško se može promjenititi''

Socijalni stanovi moraju biti prioritet nove Vlade a početni kapital se može dobiti naplatom svih povoljnih kredita i stanova kao i prodajom luksuznih automobila koji su kupljeni iz budžeta, poručila je povodom Međunarodnog dana humanosti, predsjednica fondacije Banka hrane Marina Medojević.

Navodi da svijetu nikad nije više bila potrebna humanost nego danas.

“Nakon globalne epidemije zatekla nas je ekonomska kriza, kao posledica rata u Ukrajini. U vremenu krize najviše stradaju oni koji imaju najmanje. Oni ostaju sami, izolovani i bez podrške, ukoliko država u kojoj žive, sistemski ne reaguje. Moramo biti realni i reći da nekih vidljivih i konkretnih mjera podrške, novih servisa, kao posledice vremena u kojem živimo, nemamo”, navela je Medojević.

Opominje da su cijene hrane visoke.

“Cijena goriva koja raste izaziva i skokove svih ostalih cijena. Stanarine su dostigle visine evropskih metropola. Kako egzistira siromašni čovjek koji ne zna da grabi i da se “ snalazi”, većina, ne zna. Možda običan čovjek i ne mora ali država mora da drži fokus interesovanja na one koji ne mogu sebi da pomognu a nemaju ni prostora ni vremena da se bore za svoja prava jer se bore za svoj život”, istakla je Medojević.

Socijalna pomoć, po njenim riječima, mora biti iznad granice siromaštva.

“Moramo uvesti socijalnu penziju kao mjeru dostojanstva starih ljudi koji žive bez prihoda a napunili su 67 godina života. Socijalni stanovi moraju biti prioritet nove Vlade a početni kapital se može dobiti naplatom svih povoljnih kredita i stanova kao i prodajom luksuznih automobila koji su kupljeni iz budžeta”, jasna je Medojević.

Radikalne mjere štednje na svim nivoima je, smatra ona, ono što “odgovorna” socijalna politika mora da sprovede, više nadoknada i varijabila uz platu, kaže, nije odraz racionalnosti i posvećenosti.

“Službene kartice bez limita, desetine savjetnika i konsultanata pokazuju ili neznanja onih koji zauzimaju istaknute pozicije u državi i društvu ili nemanja odgovornosti”, dodala je ona.

Napominje da se Banka hrane snažno zalaže za “radikalne” promjene sistema socijalne zaštite, ali bez snažne političke volje u Parlamentu i Vladi, kako kaže, “teško se može promjenititi”.

“Ne bježimo od humanosti. Istina je da u vremenu u kojem živimo ljude nije preterano briga za svijet oko njih. Banka hrane poručuje da ne dopustimo sebi da budemo osoba koja je slijepa na tuđe probleme. Veliki smo ne onoliko koliko imamo nego koliko drugima damo”, kazala je Medojević.

Podsjeća da, Međunarodni dan humanosti obilježava se 19. avgusta od kada je 2003. izveden bombaški napad na sjedište Ujedinjenih nacija u Bagdadu, pri čemu su poginula 22 humanitarna radnika.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve