Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Crna Gora treba da bude veliki proizvođač i izvoznik električne energije

Predsjednik Skupštine razgovarao sa predstavnicima Elektroprivrede Crne Gore, UGT Renewables LLC, i Hyundai Engineering Co. LTD

Crna Gora, iako geografski mala država, treba da bude veliki proizvođač i izvoznik električne energije, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

Iz Skupštine je saopšteno da je Mandić razgovarao večeras sa predstavnicima Elektroprivrede Crne Gore na čelu sa predsjednikom Odbora direktora EPCG Milutinom Đukanovićem, predstavnicima UGT Renewables LLC na čelu sa generalnim direktorom UGTR Adamom Kortizom, kao i sa predstavnicima Hyundai Engineering Co. LTD na čelu sa direktorom HEC Guan Sop Limom.

Povod razgovora je, kako je navedeno u saopštenju, otvaranje dijaloga o rješavanju zakonodavnih okvira koji će pospješiti i konkretizovati dalji razvoj solarne energije u vidu izgradnje solarnih elektrana i projekata skladištenja energije u Crnoj Gori koji će biti u vlasništvu i kojom će upravljati Elektroprivreda Crne Gore.

Navodi se da Mandić je istakao da je veoma zadovoljan što može ugostiti “renomirane investitore koji žele da ulažu u Crnu Goru”.

Kako je naveo, Crna Gora, koja je Ustavom definisana kao Ekološka država, posebnu pažnju posvećuje takozvanim zelenim projektima.

“Naše najvažnije preduzeće EPCG u vama je prepoznalo partnera za konkretnu realizaciju ovog projekta”, kazao je Mandić i dodao da će projekat i u Skupštini Crne Gore “imati podršku” jer je, kako je zaključio, “naš interes bolji život građana Crne Gore”.

“Cilj Crne Gore je da što prije postane punopravna članica EU kako bi postala dobro mjesto i dobar partner zemljama širom svijeta”, kazao je Mandić.

Sa sastanka/Foto: SKupština CG

Generalni direktor UGTR Adam Kortiz istakao je zadovoljstvo zbog saradnje sa EPCG na projektima obnovljive energije naglasivši da ga posebno raduje činjenica da su u Crnoj Gori dočekani „širom otvorenih ruku“.

Kortiz je saopštio da njegovu kompaniju Vlada SAD, kao i ambasada SAD u Crnoj Gori “kontinuirano ohrabruju da sarađuje sa Crnom Gorom”.

“Susret sa Mandićem izuzetno je značajan u pogledu rješavanja zakonskih okvira koji se tiču pomenutog projekta”, kazao je Kortiz tokom susreta.

Direktor HEC, Guan Sop Lim podsjetio je da je osim Bliskog Istoka i Azije, Hjundai grupa prisutna i u Evropi, radeći na tradicionalnim i inovnativnim izvorima električne energije.

Lim je naglasio da će Hjundai grupa “dati svoj puni doprinos ovom projektu”.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović zahvalio je Mandiću što je bio domaćin susreta sa, kako je naglasio, pouzdanim partnerima iz SAD i Južne Koreje.

„Crna Gora ima sjajan potencijal za razvoj izvora energije“, apostrofirao je Đukanović i dodao da će se ovim projektom uz novu tehnologiju iskoristiti i postojeći potencijali.

„Nema razloga da se čeka, idemo da radimo“, zaključio je Đukanović.

Iz Skupštine su kazali da Mandić je prisutnima poslao poruku da Crna Gora, iako geografski mala država, treba da bude veliki proizvođač i izvoznik električne energije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve