Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Lakićević promijenio stav o retroaktivnom smanjenju faktura CEDIS-u?

Na pitanje da li je promijenio prvobitni stav, Lakićević je odbio da odgovori, navodeći da poslije teksta koji je Pobjeda prije nekoliko dana objavila, za ovaj list ne želi više ništa da komentariše

Predsjednik revizorskog odbora EPCG i profesor Ekonomskog fakulteta Milan Lakićević nije želio da komentariše preksinoćnu izjavu direktora EPCG Nikole Rovčanina da je promijenio stav u vezi retroaktivnosti odluke o knjižnom odobrenju za prošlu godinu u vrijednosti od preko deset miliona eura u korist CEDIS-a, navodeći da nije gledao emisiju “Reflektor“ na Televiziji Vijesti, piše Pobjeda.

Na pitanje Pobjede da li je promijenio prvobitni stav da nema zakonskih smetnji da, nakon donošenja odluke Vlade kojom se EPCG-u odobrava davanje knjižnih odobrenja, izmijeni fakture za period od aprila do decembra 2021, nalazeći osnov u članu 213 Zakona o energetici koji tretira pitanje poremećaja na tržištu kada Vlada može uvesti posebne uslove trgovine, Lakićević je odbio da odgovori, navodeći da poslije teksta koji je Pobjeda prije nekoliko dana objavila, za ovaj list ne želi više ništa da komentariše.

Odgovarajući na pitanje voditeljke da li je revizorski odbor EPCG ostao pri istom stavu da nema smetnji da se gubici CEDIS-a pokriju na ovaj način, Rovčanin je kazao da su na prekjučerašnjoj sjednici odbora direktora saopštili da knjiženje ne bi trebalo da ide retroaktivno, već u ovoj godini dodajući da je ovaj odbor savjetodavni organ.

Nakon toga se postavlja pitanje kako je Lakićević za desetak dana promijenio mišljenje. Pitanje je i zašto Lakićević nije upodobio pravilnik o radu revizorskog odbora EPCG u skladu sa Zakonom o reviziji koji je donijet još 2017, nego i dalje rade po pravilniku koji je u skladu sa zakonom iz 2012. godine.

Podsjećamo i da član 31. Zakona o reviziji predviđa da revizorski odbor prati postupak finansijskog izvještavanja, reviziju finansijskih iskaza i nezavisnost angažovanih revizora, daje preporuke skupštini akcionara, odnosno osnivačima o izboru revizora, te razmatra planove i izvještaje unutrašnje kontrole i druga pitanja koja se odnose na finansijsko izvještavanje i reviziju, ali ne i da daje mišljenje u vezi zaključaka odbora direktora.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je ukazao da je revizorski odbor u prvom mišljenju decidno naveo da se može dati knjižno odobrenje, nakon odluke Vlade o primjeni člana 213, ali da su se onda ogradili da pitanje poreza na dobit i oporezivanje transfernih cijena nije bio predmet njihove analize.

“Nijesu oni rekli ni Vladi ni odboru – donesite odluku u skladu sa ovim članom, nego su oni dobili informaciju kao da je to već donešeno, pa nakon te odluke koja je donijeta, onda vi to sprovedite”, naveo je Bojanić u raspravi sa Rovčaninom.

Bojanić je dodao da je na strani obje kompanije te da želi da im pomogne, ali ne na način koji je, kako je naveo, u najmanju ruku kontroverzan i izaziva ovakve rasprave da su na ivici da li je ova odluka zakonita ili nezakonita.

Navodeći da Vlada nije donijela odluku o poremećaju tržišta, Bojanić je ukazao da ne smatra da se ovaj član zakona može primijeniti i dodao da ni EPCG-u ni CEDIS-u neće dozvoliti da na osnovu stava Ministarstva popravljaju bilanse, jer smatra da to nije u redu.

“I dalje mislim da ste sve ovo mogli riješiti vrlo elegantno, bilansi za prošlu godinu su takvi kakvi jesu, likvidnost nije ugrožena, vi ćete dati pozajmicu ili iskoristiti mogućnost dokapitalizacije. To je vaša odluka”, naveo je Bojanić.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
14.04.2022-20:07 20:07

Ovaj kljunota Lakicevic je strasna vucibatina,dok je bio direktor Poreske uprave “surovao je debelo”sa Govedom Ivanoviicem i Krivoustiim Perovicem kao “odani vojnik”DPS i umjesto da ga uhapse oni ga udomise ka kurvu na fakultet.