Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Lagard: Inflacija u eurozoni pada, ali neizvjesnost je velika

Ipak, dodala je da će istorijski rast plata vezan za nisku stopu nezaposlenosti i kompenzacija za inflaciju, nastaviti da podržava inflaciju, rekla je ona

Inflacija u eurozoni bi trebalo da nastavi da pada narednih mjeseci zahvaljujući padu cijena energenata i rastu kamatnih stopa ali i dalje postoje “znatne neizvjesnosti”, upozorila je danas predsjednica Evropske centralne banke Kristin Lagard.

“Očekujemo da će inflacija u eurozoni nastaviti da pada… Ta prognoza ipak ostaje obavijena znatnim neizvjesnostima”, rekla je ona na proljećnom zasijedanju Međunardonog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, a objavljeno na internet sajtu ECB-a.

Poslije velikog skoka prošle godine, vezanog za rast cijena energenata i postkovid oporavak, inflacija je od jeseni počela da usporava u eurozoni, kao posljedica smirivanja tržišta energenata i smanjenja tenzija oko snabdijevanja.

Ovo kretanje bi trebalo da se nastavi s obzirom na pritiske na cijene i zaoštravanje monetarne politike koja sve više koči potražnju, rekla je Lagard.

Ipak, dodala je da će istorijski rast plata vezan za nisku stopu nezaposlenosti i kompenzacija za inflaciju, nastaviti da podržava inflaciju, rekla je ona.

ECB je ostala obazriva oko prognoza zbog postojanja “brojnih rizika”.

ECB je takođe oprezna kada je riječ o oporavku ekonomske aktivnosti. Lagard je rekla da je neivjestan kontekst i da su izgledi za oporavak krhki.

I pored pada pet mjeseci zaredom, inflacija je i dalje na vrlo visokom nivou i iznosila je 6,9 odsto u eurozoni. ECB ne predviđa vraćanje na svoju ciljanu inflaciju od dva odsto prije 2025. godine. Da bi suzbila inflaciju ECB je već podigla svoju referentnu kamatnu stopu za 3,5 procentna poena od jula prošle godine i ne namjerava da se tu zaustavi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve