Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Kotri: Poskupljenje struje neće biti udar na budžete; Građani Podgorice podijeljenog mišljenja

Kotri smatra da se o nekom velikom udaru na budžet građana ne može govoriti kao i da to ne smije biti povod drugim preduzenticima da novu cijenu struje iskoriste za povećavanje cijena sopstvenih proizvoda

Iako su najave bile da do poskupljenja neće doći to se upravo desilo. Od 1. januara poskupiće struja 5,63 %, potvrdio je direktor Regulatorne agencije za energetiku Igor Telebak. On je za RTCG kazao da će se ipak konačni procenat poskupljenja znati u ponedjeljak 27. novembra, nakon sjednice Odbora Agencije za energetiku.

Sagovornik Antene M, ekspert za sektor energetike Branko Kotri smatra da je do poskupljenja moralo doći zbog loše situacije u kojoj se trenutno nalazi crnogorska Elektroprivreda.

“Promjena troška je u dijelu obezbjeđivanja, odnosno odobrenja veće cijene električne energije za nabavku gubitaka. Nadam se da je javnost upoznata sa tim što se dešavalo u protekle dvije godine vezano za cijene električne energije na berzi i da je stvarno CEDIS, u tom dijelu pretrpio određene gubitke”, kaže Kotri.

Kotri smatra da se o nekom velikom udaru na budžet građana ne može govoriti kao i da to ne smije biti povod drugim preduzenticima da novu cijenu struje iskoriste za povećavanje cijena sopstvenih proizvoda.

“Sa ovim povećanjem, cijena će iduće godine biti 9,03 euro centa po kilovatu. Ukupno povećanje 2024. u odnosu na 2009. je samo 12 odsto. Ako govorimo o periodu od 14 godina prosjek je jedan odsto po godini. Ne možemo govoriti o nekom udaru budžeta i niko ovo ne može da koristi posebno oni koji obično kažu, poskupila struja i mi ćemo da poskupimo naše proizvode”, poručuje stručnjaka za energetiku.

Pitanje socijalnih slučajeva ne treba da rješava Elektroprivreda, kaže Kotri.

“To treba da rješava Vlada u okviru resornih ministarstava. Zakon je tu precizan i nema nikakve dileme da se to mora primijeniti”, navodi Kotri.

Građani Podgorice o novim cijenama električne energije imaju podijeljena mišljenja. Dok pojedini smatraju da je odluka razumljiva, za neke je ipak pogrešna.

Nijesam za to, ali ako mora da bude neka onda bude. Vidimo sve ostale cijene idu na gore, pa može i to“, mišljenja je građanka Podgorice.

Ništa posebno, sve u skladu sa onim što su i do sad najavljivali da će biti bolje, a neće biti bolje. Plate i penzije veće, a cijene samo rastu. Mislim da to nije ništa novo – samo je novo zavaravanje“, kaže sagovornik Antene M iz Podgorice.

Ima naroda koji to može da plati, ali i onih koji ne mogu“, jasna je učesnica ankete koju je sprovela Antena M.

Mislim da bi bilo logično poskupljenje električne energije s obzirom na to da su sve cijene vrtoglavo porasle. Da ne bi ta firma poslovala sa gubicima, smatram da neće to biti previše osjetno za građane“, kaže građanin Podgorice.

Ne znam uopšte koji im je razlog da povećaju cijenu struje. Jedino što mi pada na um jeste zato što su zaposlili po hiljadu radnika u CEDIS-u, pa vjerovatno na račun građana njima plate da daju“, poručuje još jedan od sagovornika.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve