Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Komnenović Vladi: Nema koncesije dok se Tivtu ne vratiti imovina

Komnenović je pismo Vladi uputio povodom sve učestalijih najava da će Vlada Crne Gore nastaviti sa procesom davanja aerodroma u Tivtu i Podgorici u koncesiju

Predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović uputio je čelnicima Vlade, Ministrarstva kapitalnih investicija (MKI) i Aerodroma Crne Gore (ACG) otvoreno pismo u kojem navodi da je neprihvatljiv ulazak u proces davanja koncesije za Aerodrom Tivat, prije rješavanja imovinskih odnosa sa Opštinom.

Komnenović od Vlade, MKI i rukovodstva ACG zahtijeva da se sastanu sa čelnicima Opštine Tivat i razmotre načine da se ovi problemi riješe u cilju ostvarivanja zajedničkih interesa, kako Vlade Crne Gore, tako i opštine Tivat.

Komnenović je pismo Vladi uputio povodom sve učestalijih najava da će Vlada Crne Gore nastaviti sa procesom davanja aerodroma u Tivtu i Podgorici u koncesiju.

“Neprihvatljiv je ulazak u proces davanja koncesije prije rješavanja imovinskih odnosa u zahvatu Aerodroma Tivat,” naveo je Komnenović u pismu koje je uputio premijeru Zdravku Krivokapiću, ministru kapitalnih investicija Mladenu Bojaniću, predsjedniku Odbora direktora ACG Nebojši Đokoviću i izvršnom direktoru te kompanije Goranu Jandreoskom.

Komnenović podsjeća da je nešto više od milion metara kvadratnih zemljišta, koje zahvata Aerodrom Tivat sa njegovim zaštitnim pojasom, vlasništvo Opštine Tivat, a kao vlasnika u starom katastru vodila se površina od 41 hektar, 58 ari i 81 metar kvadratni.

Suvlasništvo Opštine i privatnih lica je u ukupnoj površini od četiri hektara, 46 ari i 99 metara kvadratnih. U privatnom posjedu je ukupna površina od devet hektara, 32 ara i 59 kvadratnih metara, navodi Komnenović u dopisu.

“To znači da je Opština Tivat sama ili u suvlasništvu sa privatnim licima, bila vlasnik oko 45 odsto ukupne površine Aerodroma,” naglasio je Komnenović.

Kaže da je država u međuvremenu, za vrijeme vlasti DPS-a i njegovih partnera, u katastru sve te nekretnine sa Opštine Tivat, jednostavno dekretnom prepisala na sebe.

Predsjednik opštine Tivat, je podsjetio da je Vlada na sjednici 23. maja 2019. donijela zaključke kojima je usvojila informaciju o podnošenju zahtjeva Opštini Tivat za vraćanje prava raspolaganja nad parcelama KO Mrčevac iz LN 151, 152 i 291.

Komnenović je posebno ukazao na to da bivša Vlada, u planovima o davanju Aerodroma Tivat pod koncesiju, nije planirala da ustupi prihode Opštini Tivat, a koji Opštini po Zakonu o koncesiji i Zakonu o finansiranju lokalne samouprave, pripadaju.

“U državnom budžetu za 2020. godinu bio je planiran prihod u iznosu od 70 miliona od koncesije Aerodroma Crne Gore, ali nije bilo planirano ustupanje dijela koncesionih prihoda Opštini Podgorica i Opštini Tivat, pa shodno tome ni u budžetima ovih lokalnih samouprava za 2020. godinu nisu bili planirani prihodi po ovom osnovu. Iz svega naprijed navedenog, jasno je da je prije odluke o davanju Aerodroma Tivat pod koncesiju potrebno riješiti imovinsko-pravne odnose u zahvatu istog,” zaključlio je Komnenović.

MKI je juče u Podgorici, iza za javnost zatvorenih vrata, organizovao prezentaciju namjera tri ponuđača koja su prošla prvi krug tendera za izbor koncesionara za aerodrome, a koji je započela bivša, DPS-om predvođena Vlada.

Bojanić je nakon toga medijima kazao da je izuzezno zadovoljan onim što su prezentovali kandidati za mogućeg novog dugoročnog zakupca vazdušnih luka i da će Vlada uskoro donijeti odluku hoće li nastaviti aktuelni ili raspisati novi tender za izbor koncesionara, ili će odustati od tog posla.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve