Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Keković: Vlada da što prije usvoji Zakon o PIO

Očekujemo da Zakon PIO bude u skupštinskoj proceduri najkasnije u decembru, a da premijer Marković bude na sjednici Socijalnog savjeta koja je zakazana za polovinu ovog mjeseca

Predsjedništva oba sindikata danas će uputiti još jedan zahtjev Vladi i inicirati sastanak sa premijerom Duškom Markovićem, kako bi se ubrzala procedura za usvajanje Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, rekao je gostujući u Radiju Crne Gore generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković.

Srđa Keković

“Očekujemo da Zakon PIO bude u skupštinskoj proceduri najkasnije u decembru, a da premijer Marković bude na sjednici Socijalnog savjeta koja je zakazana za polovinu ovog mjeseca. Na taj način stiču se uslovi da primjena Zakona počne 1. januara naredne godine i to u onoj verziji koju smo kroz socijalni dijalog dogovorili”, istakao je Keković.

Taj akt trebao je biti pred poslanicima još u julu, kada su sindikati podržali Vladin prijedlog da minimalna zarada bude 222 umjesto 250 eura.

“I u Savezu sindikata svakodnevno imamo upite šta je sa tim zakonom i kada će biti usvojen. Donošenjem ovog akta nadamo se, da ćemo napokon od socijalnih penzionera dobiti ljude koji će moći da žive od svoje penzije”, poručio je koordinator pravnih kancelarija u Savezu sindikata Goran Ćulafić.

Kako ukazuju predstavnici sindikata pregovorima su došli do dobrih rješenja za zaposlene. U penziju se može sa 40 godina staža za muškarce, odnosno 36 i po godina za žene. Starosna granica limitirana je na 66 godina za muškarce. Žene koje bi otišle ove godine u penziju moraju napuniti 61 godinu s tim što se ta granica povećava godišnje tri mjeseca. Dogovoreni su i uslovi za beneficirani radni staž i što je, ističe Keković, najvažnije, da se iz obračuna za osnovicu penzije isključuje deset najnepovoljnijih godina.

“To je dogovoreno 2018. Međutim, kako Zakon nije bio u proceduri tada, niti na snazi 1.januara ove godine mi očekujemo da se rok produži za godinu”, naveo je prvi čovjek USSCG.

Preporuka je sindikata, kaže Ćulafić, da oni koji su stekli uslov za penziju sačekaju usvajanje novog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

“Ipak će ta penzija biti mnogo povoljnija nego što je sada”, naglasio je Ćulafić.

U toku pregovora predstavnika sindikata i Vlade dogovoreno je da najniža penzija bude 145 eura, s tim što će, kako su najavili predstavnici radničkih asocijacija, nakon što zakon zaživi nastojati da dodatno uvećaju penziju na polovinu prosječnu zarade ili na 250 eura.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve