Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

JAVNA RASPRAVA O NACRTU IZMJENA I DOPUNA PUP KOLAŠIN POKAZALA SUŠTINSKE NEDOSTATKE: Kolašinci traže nova rješenja

Ne čudi što se Kolašinci snažno protive predloženim rješenjima. Zato su poručili da se poljoprivredom bave planeri, ministri, ali i takozvani mafijaški mediji i njihovi novinari koji već duže vremena reketiraju ovaj grad, a da Kolašin ostave da se razvija u turistički centar

Nacrt Izmjena i dopuna (ID) Prostorno urbanističkog plana (PUP) Kolašin koji je trenutno na javnoj raspravi moraće na popravni, kako sada stvari stoje. Građani i struka su nezadovoljni velikim dijelom predloženih izmjena, a opšti je zaključak da plan ne prati novu realnost u Kolašinu a to je da ovaj grad postaje turistički centar države i šire, kao i da se svaki budući plan mora bazirati na toj pretpostavci. Na izmjene PUP u Opštini Kolašin čekaju od 2019. godine, kada su incirali izradu. Aktuelni Nacrt je inoviran u odnosu na prethodni, o kojem je već vođena javna rasprava.  Dokument je dobio negativno mišljenje Savjeta za reviziju, a na tadašnja rješenja iz dokumenta upućene su brojne zamjerke.

Predložene izmjene i dopune se oslanjaju na PUP iz 2014. godine, kada država, za razliku od kolašinskih entuzijasta, još uvijek nije prepoznala perspektivu koja se otvara razvojem skijališta, ali i otvaranjem prve dionice auto-puta. U novim okolnostima, predložene izmjene i dopune nemaju mnogo smisla, posebno ako se ima u vidu želja većine Kolašinaca da iskoriste aktuelni momenat sa investiconim bumom i preusmjere se na mali i srednji biznis i aktivno bavljenje planinskim turizmom.

U predloženim izmjenama se, međutim, sugeriše Kolašincima da se bave – poljoprivredom!

Kolašin je opština koja doživljava investicioni bum

“Dalji razvoj opštine Kolašin treba planski da se usmjeri na razvoj poljoprivrede i šumarstva koje bi imale izraženu proizvodnu funkciju, zatim eko formi turizma kao i energetike zasnovane na eksploataciji održivih izvora. Uz razvoj prioritetnih privrednih djelatnosti kao bitna odrednica pravilnog razvoja zajednice prepoznato je adekvatno planiranje društvenog života Kolašina i društvenih djelatnosti. Kako bi se stvorila ekonomski samodovoljna i održiva zajednica Planom su definisani osnovni ciljevi kojima će se usmjeriti razvoj po pojedinim oblastima, čije je pravilno plansko usmjeravanje od presudnog značaja za dalji napredak Opštine” navodi se u dokumentu.

Ovo je naišlo na oštru reakciju Kolašinaca pa se na osnovu javne rasprave može zaključiti, što potvrđuju i autori dokumenta, da veliku većinu građana isključivo zanima gradnja na sopstvenim parcelama, a da su skoro bez interesovanja za poglavlje koje se odnosi na ekosistemske usluge i valorizaciju “zelenog” fonda.

I zaista, može li država Kolašincima da zabrani ono što je dozvolila svuda u Crnoj Gori, a to je da žive od sopstvene imovine? Zbog toga je najveće interesovanje građana za zone koje su predviđene za  takozvani zeleni pojas što Kolašincima ne odgovara jer žele da valorizuju svoj potencijal kao i interesovanje investitora. Predloženim izmjenama redukovana je gradnja DUP-ova iz 2007. godine, a građani Kolašina to doživljavaju kao biznis barijeru.

Posebno se ističu dijelovi grada Bašanje Brdo, Barutana, Dulovine i potez pored rijeke Tare. Vlasnici parcela ne traže ništa više od prava koje su imali svi drugi građani Crne Gore – da imaju mogućnost da raspolažu svojim imanjima bilo da se radi o sopstvenim investicijama u turističke kapacitete ili o valorizaciji na način na koji se to radilo u svim dijelovima države koji su doživjeli investicioni bum. Na taj način bi se riješilo i stambeno pitanje mnogih Kolašinaca, uz mogućnost da žive dobro od svog nasljeđa.

Potencijal za zimski, ali i ljetnji turistički centar

Umjesto toga, država im predlaže da razvijaju poljoprivredne aktivnosti tako da ne “ugrožavaju elemente životne sredine, da se vodi briga o očuvanju i racionalnom korišćenju postojećih genetskih resursa”.

Osim poljoprivrede, plan predviđa i industrijsku proizvodnju.

“Industrijska proizvodnja biće bazirana na drvnoj i prehrambenoj industriji kroz primarnu i finalnu preradu raspoložive drvne mase i preradu poljoprivrednih proizvoda. Cilj je obezbijediti optimalno planiranje industrijskih zona radi postizanja povećanja produktivnosti i smanjenja troškova odvijanja proizvodno-prerađivačkih aktivnosti, ali i usaglašavanja proizvodno-prerađivačkih industrijskih procesa sa zahtjevima očuvanja životne sredine”.

Dakle, ograničena poljoprivreda, sječa i prerada šume, umjesto turizma i razvoja malog i srednjeg biznisa kroz uslužne djelatnosti.

Zbog svega navedenog i ne čudi što se Kolašinci snažno protive predloženim rješenjima. Zato su poručili da se poljoprivredom bave planeri, ministri, ali i takozvani mafijaški mediji i njihovi novinari koji već duže vremena reketiraju ovaj grad, a da Kolašin ostave da se razvija u turistički centar. Sada je sasvim izvjesno da ni ovaj PUP neće proći, a ostaje nada da će neki budući osluškivati trendove i zahtjeve građana, ali i lokalne uprave koja je podigla cijene naknade za komunlano opremanje na 150 eura po kvadratu u gradu, upravo očekujući značajne prihode koji će opštinskoj kasi omogućiti obezbjeđenje komunalne infrastrukture koja je neophodna gradu. Očigledno je da interese građana Kolašina dobro osluškuje i razumije samo gradska administracija.

Predložene izmjene imaju i dobra rješenja. Jedno od njih je izgradnja žičare koja bi povezala centar grada sa Skijalištem Kolašin 1450. U Planu se predviđaju dvije varijante trase žičare, prva Kolašin – Željeznička stanica – Smrčje – Ćirilovac – Kolašin 1450 i druga Kolašin – Željeznička stanica – Kolašin 1450. Dio građana ukazao je na premještanje okretnice gondole sa pozicije Ski-centra Kolašin 1450 na Kolašin 1600 (što je skuplja varijanta) čime bi se omogućila lakoća komunikacije budućih skijaša.

Osim toga, predložene izmjene tretiraju i obilaznicu koja predstavlja nastavak regionalnog puta Mateševo – Kolašin prema Ski-centru Kolašinu 1450, koja je neophodna kako bi rasteretila gradsko jezgro, ali i kao veza auto- puta sa Ski centrima Kolašin 1450 I 1600 i tunelom prema Beranama i Andrijevici.

Osim toga, Kolašinu je potrebna i garaža koja je odavno u planovima. Ovi infrastrukturni projekti su neophodni u skladu sa novim razvojem Kolašina.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve