Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

IVANČEVIĆ: Vizne olakšice za Kineze dobra odluka za turizam

Vlada je juče usvojila izmjene i dopune odluka o viznom režimu koje su usklađene sa Bijelom Šengen listom, što znači da građani svih zemalja koji mogu putovati u EU bez vize – mogu i u Crnu Goru.

– I za državljane Kine su stupile na snagu vizne olakšice. One se odnose na posjete organizovanih turističkih grupa, koje imaju potvrdu o uplaćenom aranžmanu i dokaz o obezbijeđenom povratku u svoju zemlju. Državljani Kine sa poslovnim pasošem mogu ulaziti, prelaziti i boraviti u Crnoj Gori do 30 dana sa važećom putnom ispravom ako imaju pozivno pismo – objašnjeno je nakon sjednice Vlade, uz pojašnjenje da se na taj način izašlo u susret turističkoj privredi.

Juče usvojenom uredbom vize ne moraju vaditi državljani Kiribata, Maršalskih ostrva, Mikronezije i Konga, Solomonskih ostrva, Palaua, Tuvalua i Kosova. Sezonske vizne olakšice važe za građane Kazahstana i Jermenije od 1. aprila do 31. oktobra, kao i produženje boravka sa 30 na 90 dana za državljane Rusije u istom periodu.

Predsjednik Odbora turizma Privredne komore Dragan Purko Ivančević kazao je juče za Pobjedu da je Vlada donijela pravu odluku odobravanjem viznih olakšica za turiste iz Kine.

– Konačno dobra odluka za turizam, koju moramo da pohvalimo. Sada turistički poslenici mogu ozbiljnije da budu prisutni na tržištu Kine i zemalja trećeg svijeta – kazao je Ivančević i podsjetio da je turistička privreda to odavno tražila. Dovođenje turista iz trećeg svijeta, dodao je, bitno je zbog više aspekata.

– Efekti će biti u zimskoj sezoni, počev od iduće godine, ako se to marketinški odradi na pravi način. Sada je aktuelno formiranje zajedničkog turističkog proizvoda našeg regiona za zemlje trećeg svijeta – kazao je Ivančević Pobjedi.

Izvor: Pobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve