Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Iscijedili iz CEDISA i od građana oteli skoro 11 miliona eura za godinu: Čađenović i Demokrate dokazale koliko su nesposobni!

Menadžment čiji je direktor funkcioner Demokrata pravnik Vladimir Čađenović, a kojeg je na tu funkciju predložila partija Alekse Bečića, je na taj način od građana praktično oteo ili ''iscijedio'' 11 miliona eura! Bez obzira na ogromne gubitke, CEDIS je na kraju februara imao ukupno 1.594 zaposlenih, a ta firma bilježi poseban rast novih radnika nakon što su Čađenović i družina preuzeli kompaniju.

CEDIS, državna kompanija koja se bavi distribucijom električne energije, prvi put je u svojoj istoriji poslovala sa gubitkom od 10,9 miliona eura.

Menadžment čiji je direktor funkcioner Demokrata pravnik Vladimir Čađenović, a kojeg je na tu funkciju predložila partija Alekse Bečića, je na taj način od građana praktično oteo ili ”iscijedio” 11 miliona eura! Novac koje državne firme ostvare u poslovanju pripada svim građanima, ali u ovom slučaju ćemo platiti očitu nesposobnost menadžmenta.

CEDIS je na kraju februara imao ukupno 1.594 zaposlenih, a ta firma bilježi poseban rast novih radnika nakon što su Čađenović i družina preuzeli kompaniju. Zanimljiv podatak je da je na kraju februara preko agencija zaposleno ukupno 238 radnika, što je deset puta više nego na kraju 2019. godine, pokazuju podaci iz finansijskih izvještaja kompanije. Pored tih radnika, zaposleno je još 1356 radnika!

Vlada je na tajnoj i od javnosti skrivene sjednice usvojila zaključak da dug plati Elektroprivreda Crne Gore.

Na takvu odluku nije saglasnost dao ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić već je vješto prenio na Vladu da o ovome odluči.

-Sagledavši cjelokupnu situaciju na energetskom tržištu, posebno imajući u vidu da
su poremećaji na tržištu i dalje prisutni i da nema najave da će se u kratkom roku otkloniti,
neophodno je što hitnije reagovati u tekućoj godini, jer se iz dostavljenog finansijskog plana za 2022. godinu uočava da likvidnost CEDIS-a ipak može biti ugrožena – navodi se u Informaciji koja je objavljena na sajtu Vlade.

U tom dokumentu se navode dileme da li će ova pomoć Elektroprivrede biti tretirana kao državna pomoć. Iz CEDIS-a su saopštili da je skok cijena negativno uticao na poslovanje, jer za potrebe pokrivanja gubitaka, za period april-decembar 2021. godine CEDIS-u je bila potrebna nabavka oko 250 hiljada MWh, po prosječnoj tržišnoj cijeni od skoro 94 eura, zbog čega je CEDIS-a mogao ostvariti gubitak od oko 10 miliona eura.

“Zaključkom Vlade reguliše se odnos EPCG-a i CEDIS-a, tačnije plaćanje faktura po osnovu nabavke električne energije za pokrivanje gubitaka. Ne treba zaboraviti da je CEDIS kompanija koja je u 100 odsto vlasništvu EPCG, te da je ovakav korak Vlade i EPCG omogućio CEDIS-u poslovanje bez gubitka. I pored energetske krize CEDIS će nastaviti sa aktivnostima u cilju poboljšanja usluga”, zaključuju u CEDIS-u.

Ovo je još jedan dokaz da su odlazeći eksperti na čelo važnih energetskih kompanija doveli osobe koje očito nijesu sposobne da sa njima upravljaju.

Traži se reakcije SDT

Katastrofalni rezultati CEDIS-a bili su alarm za političke partije da se oglase. Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević komentarisao je informaciju da Elektroprivreda (EPCG) sa 10 miliona eura spašava CEDIS od stečaja, pokrivajući prošlogodišnji gubitak te kompanije. Konjević kaže da je taj slučaj “posao za novog specijalnog državnog tužioca”.

“Ako je jednakost pred zakonom bila ključna poruka prilikom izbora, evo prilike. Na sceni je udžbenički primjer kako menadžment ne zna posao, a šteta se pravi i EPCG i državi. Opet izgleda tajno i organizovano. Ekspertski”, naveo je Konjević na Tviteru.

Dođoh, vidjeh, uništih. Tako bi se moglo nazvati upravljanje CEDIS-om od strane nove oslobodilačke vlasti, koja je za svega godinu i po uspjela da od profitabilne, napravi gubitašku kompaniju sa desetomilionskim gubitkom! Nestvarno je da monopolistička kompanija bude u minusu za samo godinu dana. Posebno kada znamo da je CEDIS poslovao u 2020. godini sa neto dobitkom od 770 hiljada eura, dok u 2019. neto dobit je bila 2,6 miliona eura. Da ne govorimo o nekoliko desetina miliona na računima koje je CEDIS imao u trenutku dolaska ekonomskih magova iz redova Demokrata, smatra generalni sekretar SD-a Miloš Čelanović. 

Dodaje da je računica prosta i da 400 novozaposlenih uz prosječnu bruto platu od 1.500 eura daje jasno povećanje troškova CEDIS-a od 7,2 milona eura.

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
nenad.mne
05.04.2022-09:24 09:24

Kako komentarisati, nego javašluk!

COL
05.04.2022-17:13 17:13

Čudi me da ova ekonmska expertkinja sa crvenom kravatom ne uzme riječ i sve nam objasni kako su ustvari oni zaradili deset miliona ili da nas ubijedi u tačnost stare poslovice kako ustvari ne valjaju pare jer one ljude kvare…

grana
05.04.2022-20:56 20:56

muka je i gledati ih