Elektroprivreda Crne Gore, u saradnji sa Sportsko-ribolovnim klubom „Nikšić-NK“ organizovala je akciju spašavanja dijela zaostale ribe u hidroenergetskom sistemu “Perućica”, nakon zatvaranja Sistema zbog početka redovnog godišnjeg remonta Hidroelektrane.

Foto: EPCG

Tokom akcije iz kanala, nakon početka pražnjenja dovodnog sistema i brzog oticanja vode, izvađena je određena količina ribe i vraćena u matična jezera, saopšteno je iz EPCG.

“EPCG je svjesna važnosti održavanja ribljeg fonda u vještačkim akumulacijama, stvorenim prvenstveno za potrebe proizvodnje električne energije u HE „Perućica“. U tom smislu, a u skladu sa Zakonom o slatkovodom ribarstvu EPCG je, kao i prethodnih godina, u obavezi da isplati Sportsko-ribolovnim klubom „Nikšić-NK“ određena sredstva koja su usmjerena na održavanje i očuvanje ribljeg fonda, odnosno ekosistema u akumulacionim jezerima”, dodaju u saopštenju.

Direktor HE “Perućica” Dragan Čizmović kazao je da je EPCG, kao odgovorna kompanija, potpisala Ugovor sa Sportsko-ribolovnim klubom iz Nikšića o izlovu ribe i njenom vraćanju u matična jezera.

Foto: EPCG

“Već smo preduzeli konkretne korake da trajno riješimo ove poteškoće tako da smo na javni poziv dobili ponudu o Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje iz Podgorice koja će pripremiti projektnu dokumentaciju za izgradju tzv. ribo-odbojnika. Nakon potpisivanja ugovora očekujemo brzu realizaciju posla čime će se na kvalitetan način spriječiti da riba iz jezera odlazi u kanale“, naglasio je Čizmović.

Redovni godišnji remont HE “Perućica” počeo je danas, a potpuna obustava rada u Elektrani potrajaće do kraja avgusta. Punjenje dovodnog sistema, nakon završenog remonta, očekuje se od 1. septembra.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve