Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Grant EIB-a 400 hiljada eura za jačanje kapaciteta IRF-a za pružanje podrške privredi

Grant će osnažiti kapacitete IRF-a u pružanju finansijskih usluga malim i srednjim preduzećima

Evropska investiciona banka (EIB), banka Evropske unije obezbijedila je grant 400 hiljada eura za tehničku podršku Investiciono-razvojnom fondu Crne Gore (IRF). Grant će osnažiti kapacitete IRF-a u pružanju finansijskih usluga malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori u cilju unaprijeđenja investicija i kreiranja novih radnih mjesta. Kako se navodi u saopštenju, ova tehnička podrška EIB-a obezbijediće unaprijeđenje organizacionog i poslovnog modela IRF-a u skladu sa najboljom praksom državnih razvojnih banaka u EU.

“Grant EIB-a ima za cilj da ubrza oporavak i rast privatnog sektora u Crnoj Gori i stvori nove mogućnosti zapošljavanja, posebno za mlade, žene i druge ranjive grupe. Grant je dio Inicijative za ekonomsku otpornost (ERI) koju je EIB uspostavila 2016. godine kako bi obezbijedila finansiranje ubrzanog rasta, otvaranje novih radnih mjesta, socijalnu koheziju i razvoj ključnih infrastrukturnih projekata na Zapadnom Balkanu”, naveli su iz IRF.

“Oduševljeni smo što smo u prilici da ojačamo kapacitete IRF-a u pružanju podrške crnogorskoj ekonomiji i podsticanju održivog rasta. Zajedno sa našim dugogodišnjim partnerom u regionu, do sada smo obezbijedili preko 470 miliona eura za crnogorsku privredu. Srećna sam što se naša saradnja sa Investiciono-razvojnim fondom proširuje kako bismo osigurali podršku kompanijama koje se suočavaju sa poteškoćama u pristupu finansiranju. Jačanjem kapaciteta IRF-a kroz tehničku podršku EIB će doprinjeti bržem rastu privatnog sektora i transformaciji Crne Gore u inkluzivnu, digitalnu i održivu ekonomiju”, saopštila je potpredsjednica EIB-a Liliana Pavlova, koja je odgovorna za operacije u Crnoj Gori.

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, dr Irena Radović, je kazala: “Radujemo se proširivanju saradnje sa EIB-om i kroz ovaj izuzetno značajan program tehničke podrške. Razmjena iskustava i primjena najboljih praksi državnih razvojnih banka iz EU će značajno osnažiti IRF, redefinisati model poslovanja i sagledati uslove za transformaciju u državnu razvojnu banku. IRF će zahvaljujući ovom grantu unaprijediti poslovni i organizacioni model, a sve u cilju finansiranja održivog rasta i razvoja konkurentnosti, uz kontinuirano kreiranje mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta. To će doprinijeti ubrzanom održivom razvoju i oporavku crnogorske ekonomije nakon pandemije.”

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve