Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Globalna tražnja za ugljem na istorijskom maksimumu

Pad tražnje za ugljem će biti podstaknut velikim proširenjem kapaciteta obnovljive energije u naredne tri godine, ističe IEA.

Globalna tražnja za ugljem u ovoj godini je dostigla istorijski maksimum od 8,53 milijarde tona, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Svjetska tražnja za ugljem je ove godine porasla 1,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu, ali ovaj rast prikriva velike razlike među regionima, navodi se u izvještaju na veb-stranici IEA.

Tražnja za ugljem u EU i SAD bi ove godine mogla da padne po 20 odsto međugodišnje, dok je tražnja u Indiji u istom periodu porasla osam odsto, a u Kini pet odsto, prenose Nezavisne novine.

Međunarodna agencija za energiju smatra da će tražnja za ugljem u svijetu do 2026. godine pasti 2,3 odsto u odnosu na ovogodišnji nivo, čak i u slučaju da države ne budu sprovodile strože ekološke mjere nego dosad.

Pad tražnje za ugljem će biti podstaknut velikim proširenjem kapaciteta obnovljive energije u naredne tri godine, ističe IEA.

Kineska tražnja za ugljem predstavlja više od 50 odsto globalne tražnje, a upravo u ovoj zemlji će se znatno proširiti kapaciteti za obnovljivu energiju i time smanjiti tražnja za pomenutim energentom, zaključuje organizacija sa sjedištem u Parizu.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve