Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

SAD se pridružile međunarodnoj alijansi za ukidanje elektrana na ugalj

PPCA je osnovana prije šest godina, i imala je 50 članica do subote, kada su se SAD i još šest zemalja pridružile, rekla je portparolka Alijanse, Ana Draškijevič (Anna Drazkiewicz). Osim SAD, pridružile su se i Češka i Dominikanska Republika

Sjedinjene Američke Države (SAD) su pokazale privrženost ideji postepenog ukidanja termoelektrana na ugalj, pridruživši se tako grupi od 56 nacija koje žele da se otarase uglja kao energenta, koji je ogroman faktor u globalnom zagrijavanju.

Posebni izaslanik SAD, Džon Keri (John Kerry) je objavio u subotu, 2. decembra da se SAD pridružuje “Powering Past Coal” alijansi (PPCA), što znači da je Bajdenova administracija posvećena tome da ne gradi nove elektrane na ugalj, a da postojeće postepeno gasi.

Nije određen datum do kojeg će da rade postojeće elektrane, ali drugi regulatorni akti sadašnje administracije i međunarodne obaveze koje se već provode znače Ameriku bez uglja do 2035. godine.

“Radićemo na ubrzavanju ukidanja korištenja uglja širom svijeta, gradeći snažnije ekonomije i otpornije zajednice. Prvi korak je da prestanemo činiti problem gorim, da prestanemo graditi nove elektrane na ugalj”, naveo je Keri u saopštenju.

Elektrane na ugalj se gase širom Amerike zbog ekonomije, a ne planiraju se nove, tako da “ionako smo išli ka penzionisanju uglja do kraja decenije”, rekao je klimatski analitičar Alden Mejer (Meyer) iz evropskog think-tanka E3G.

Dodao je da su i tržišne snage imale uticaj na to, jer su prirodni gas i obnovljivi izvori jeftiniji.

U oktobru, manje od 20% struje u SAD je dobijeno preko uglja, prema američkom Ministarstvu energetike. Količina uglja koji se pali u Sjedinjenim Državama prošle godine je upola manji nego 2008. godine.

Ugalj proizvodi oko 96 kg ugljen dioksida po milionu jedinice energije BTU (British Thermal Unit, odgovara energiji od 1055 džula), u poređenju sa prirodnim gasom koji proizvodi oko 53 kg ili benzinom koji proizvodi 71 kg, prema američkoj Administraciji za energetske informacije.

SAD su tražile od drugih zemalja, posebno Kine i Indije koje i dalje nasumično grade nove termoelektrane, da se otarase tog goriva, koje proizvodi više emisija gasova koji “zarobljavaju” toplotu od drugih energetskih sistema.

Specijalni izaslanik predsjednika SAD za klimu Džon Keri i kineski visoki diplomata Vang Ji rukuju se prije sastanka u Velikoj sali naroda u Pekingu u utorak, 18. jula 2023.

Subotnji čin “šalje veoma moćan međunarodni signal da SAD prelaze sa riječi na djela”, smatra Mejer.

PPCA je osnovana prije šest godina, i imala je 50 članica do subote, kada su se SAD i još šest zemalja pridružile, rekla je portparolka Alijanse, Ana Draškijevič (Anna Drazkiewicz). Osim SAD, pridružile su se i Češka i Dominikanska Republika.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve