Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Glavni grad i opštine Zeta i Tivat uključiti u upravljanje Aerodromima Crne Gore

Građanska inicijativa 21. maj uputila predlog Vladi

Građanska inicijativa (GI) “21. maj” predložila je Vladi Crne Gore da se u novi Odbor direktora akcionarskog društva za uslužne djelatnosti u vazdušnom saobraćaju Aerodromi Crne Gore (ACG) imenuju predstavnici Glavnog grada Podgorica i opština Zeta i Tivat.

“Smatramo logičnim i neophodnim da predstavnici ovih lokalnih samouprava učestvuju na odgovarajući način u upravljanju ovim državnim preduzećem i pružaju smjernice izvršnom menažmentu i vrše nadzor vodeći se i razvojnim interesima lokalnog stanovništva. Na dati način unaprijediće se ukupna transparetnost i odgovornost”, navode iz Građanske inicijative “21. maj”.

Ovih dana, tačnije, 22. jula ove godine ističe mandat aktuelnom sazivu Odbora direktora ACG u kojem Vlada, kao osnivač, ima i ovlašćenje akcionarske skupštine.

Predsjednica Gradskog savjeta GI “21. Maj” u Podgorici Lena Ruth Stefanović i samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Aleksandar Saša Zeković u pismu koje su uputili predsjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću predložili su da članovi budućeg saziva Odbora direktora budu profesionalno angažovani na toj funkciji, dok im traje mandat.

“Neprihvatljivo i štetno da članovi uprave strateški važnog državnog preduzeća, obavljaju bilo koje druge poslove, u javnom ili privatnom sektoru, u političkim partijama ili da se prikriveno bave i ugostiteljskim poslovima, kao što je to do sada bio slučaj. Upravljanje ACG ne može da bude nešto što je usput i pri tome da je to i tako dobro plaćeno. Briga o državnoj imovini i njenom odgovornom i profitabilnom korišćenju treba da bude isključivi, primarni, profesionalni zadatak onih kojima Vlada, u ime građana i građanki Crne Gore, povjerava upravljanje ovim državnim preduzećem”, ističu oni.

GI “21. maj” je pozvala Vladu Crne Gore da se postara, da se odmah ili po imenovanju nove uprave, povuče odluka o povećanju taksi koja će značajno pogoršati povezanost Podgorice i Crne Gore sa značajnim evropskim destinacijama.

“U interesu je svih građana i građanki Crne Gore, bez obzira na  razlike, da imajui dobru i finansijski pristupačnu povezanost sa ključnim evropskim destinacijama. Ponavljamo, Aerodromi Crne Gore treba da štite i javni interes pa podsjećamo da je Vlada to preduzeće i osnovala kako bi se doprinosilo opštem interesu”, ističu.

Odbornik u Skupštini Glavnog grada Aleksandar Saša Zeković juče je zvanično pozvao čelnice Glavnog grada da iskažu interesovanje prema Vladi kako bi se povukla odluka o povećanju taksi a funkcionisanje aerodroma dovelo u red.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve