Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Evropska unija dodijelila Crnoj Gori dodatnih 5,4 miliona eura za infrastrukturne projekte

Ootvrđeno na sastanku Operativnog odbora

Evropska unija je dodijelila Crnoj Gori dodatnih 5,4 miliona eura za pripremu infrastrukturnih projekata u okviru 19. poziva za dostavljanje projekata Zapadonbalkanskog investicijskog okvira (ZIO), zvanično je potvrđeno na sastanku Operativnog odbora ovog instrumenta, održanom danas u Oslu, saopšteno je iz Vlade.

Na sastanku, na kojem je Crnu Goru predstavljala državna sekretarka i nacionalna IPA koordinatorka Milena Žižić sa saradnicima, Evropska unija je potvrdila spremnost da nastavi s finansijskom podrškom infrastrukturnim projektima u Crnoj Gori, a sve u cilju povećanja iznosa investicija u infrastrukturu i poboljšanja povezanosti regiona u skladu s ciljevima Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

“Crnoj Gori su ovom prilikom odobrena sredstva za pripremu projektne dokumentacije za tri projekta koji se odnose na sektor energetike i saobraćaja i to: Pripremu glavnog projekta, studije zaštite životne sredine i ostale tenderske dokumentacije za željeznički koridor R2 Crna Gora- Albanija, za dionicu od Podgorice do granice sa Albanijom u iznosu od 2,6 miliona eura; Pripremu glavnog projekta, studije zaštite životne sredine i ostale tenderske dokumentacije za rehabilitaciji tunela Sozina na željezničkom koridoru R2, dionica Bar-Vrbnica u iznosu od 0,9 miliona eura; Izradu studije izvodljivosti i studije zaštite životne sredine za 400 kV interkonekciju Brezna–Crkvičko Polje–Sarajevo 20 (do granice sa Bosnom i Hercegovinom) sa izgradnjom nove 400/220 kV podstanice Crkvičko Polje i konekcije sa hidroelektranom Piva u iznosu od 1,9 milion eura”, navodi se u saopštenju.

Predstavivši odobrene projekte, Žižić je ukazala na posvećenost Crne Gore cjelokupnom procesu planiranja i sprovođenja prioritetnih infrastrukturnih projekata. Ona je istakla da će kvalitetna priprema projekata biti od posebnog značaja za njihovo pravovremeno sprovođenje, naročito u kontekstu unapređenja infrastrukturne povezanosti Crne Gore sa susjedima.

„Dodatnim bespovratnim sredstvima za unapređenje željezničke infrastrukture na dvije najznačajnije dionice prema Albaniji i Srbiji na najbolji način ćemo zajedno doprinijeti boljoj povezanosti država Zapadnog Balkana. Pored toga, kroz povećanje razmjene i optimizacije rada proizvodnih kapaciteta električne energije u regionu ostvariće se bolje povezivanje evropskog tržišta. Izgradnja novih obnovljivih izvora na teritoriji Crne Gore i susjednih zemalja predstavljala bi značajan izazov za plasman električne energije i energije prema Italiji i ostalim elektroenergetskim sistemima jugoistočne Evrope, Uvjerena sam da ćemo usješnom implementacijom projekata, uz punu posvećenost svih institucija u ovoj oblasti, stvoriti potrebne preduslove za održivi razvoj saobraćaja i energetika u Crnoj Gori“, poručila je Žižić na sastanku sa predstavnicima Evropske komisije, međunarodnih finansijskih institucija i država donatora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve