Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

EBRD: Poboljšati konkurentnost u privatnom sektoru

Crna Gora bi trebalo da se fokusira na ključne sektore sa visokim potencijalom, poboljša konkurentnost u privatnom sektoru, kao i da dalje jača fiskalnu politiku, ocijenjeno je iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

U EBRD-u smatraju da država treba da se fokusira na ključne sektore sa visokim potencijalom, uključujući razvoj lanaca vrijednosti u sektoru agrobiznisa i promociju povratnih veza u turizmu.

– Prekogranični transport i energetske veze su ključni za dalji rast i investicije. Pored glavnog projekta za izgradnju autoputa, vlasti bi trebalo da preduzmu korake da poboljšaju standard regionalnih puteva i ojačaju

Predstavnici EBRD-a su kazali da fiskalnoj politici treba dalje jačanje.

– Nedavne mjere za smanjenje troškova su dobrodošle, ali rastući javni dug zemlje i velike potrebe za kapitalnim troškovima zahtijevaju veće napore da kontrolišu neproduktivnu potrošnju i stave javni dug na silaznu putanju, ocijenili su iz te banke.

Iz EBRD-a su naveli da se očekuje da će se rast nastaviti kratkoročno.

– Očekuje se da će kratkoročne stope rasta, projektovane na 3,7 odsto u prošloj godini i 3,3 odsto u ovoj, biti uglavnom podržane javnim investicijama u saobraćajnoj i energetskoj infrastrukturi, gdje je izgradnja autoputa ključni projekat, kao i vodećih stranih direktnih privatnih investicija, posebno u sektoru turizma, ocijenili su iz EBRD-a.

Oni smatraju da su usputni rizici i dalje značajni, povezani sa mogućim prekoračenjem troškova na projektu autoputa, kao i sa ranjivošću zemlje prema eksternim šokovima.

– Izgradnja autoputa Bar-Boljare napreduje, pri čemu se gradi najizazovniji dio ukupnog autoputa, odnosno njegov prioritetni dio od 42 kilometra, koji povezuje luku Bar do granice s susjednom Srbijom, rekli su iz EBRD-a.

Prioritetna sekcija biće završena naredne godine.

U izvještaju se navodi da se Vlada bavi rastućim fiskalnim pritiscima.

– Procijenjeni fiskalni deficit za 2016. godinu bio je šest odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), manji od očekivanog, ali samo zato što je kapitalna potrošnja bila samo pet odsto BDP-a, umjesto prethodno projektovanih 12 odsto, zbog kašnjenja u investicionom projektu autoputa, objasnili su iz EBRD-a.

Oni su podsjetili da je, u cilju borbe protiv rastućih fiskalnih pritisaka, nova fiskalna strategija usvojena u junu prošle godine.

Izvor: Mina biznis

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve