Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

DRI dala negativno mišljenje na poslovanje Plantaža

DRI je dala negativno mišljenje na reviziju Godišnjeg finansijskog izvještaja AD “13. Jul Plantaže”  Podgorica za 2018. godinu i reviziju usklađenosti poslovanja Društva sa zakonskim i podzakonskim propisima

Državna revizorska institucija DRI dala je negativno mišljenje na reviziju Godišnjeg finansijskog izvještaja AD “13. Jul Plantaže”  Podgorica za 2018. godinu i reviziju usklađenosti poslovanja Društva sa zakonskim i podzakonskim propisima.

“Upoređivanjem podataka o zemljištu koje Društvo vodi u svojim poslovnim knjigama i Softveru za evidenciju imovine (31.158.219m2) sa podacima koji su prikupljeni popisom (41.378.175m2), utvrđeno je da se radi o značajnoj razlici: zemljišta koje nije evidentirano (11.719.542m²) i zemljišta koje je više evidentirano (1.494,296m2) u poslovnim knjigama Društva o nepokretnostima. Društvo je u 2018. godini ostvarilo prihod od prodaje zemljišta u iznosu od 1.666.717,63€, od čega se iznos od 1.534.717,63€ odnosi na naknadu za eksproprisanu nepokretnost od strane Glavnog grada, za izgradnju Južne obilaznice. Nepokretnost je bila upisana u listovima nepokretnosti KO Donja Gorica i KO Donji Kokoti, ali nije bila evidentirana u poslovnim knjigama Društva”, piše i Izvještaju DRI.

To ukazuje da Plantaže nsu u potpunosti ustrojile evidenciju o nepokretnoj imovini.

“Društvo nije izvršilo procjenu obaveza i u skladu sa tim izvršilo rezervisanja obaveza po osnovu sudskih postupaka. Društvo je tokom 2019. godine izvršilo isplatu naknada po osnovu sudskih sporova sa zaposlenima u iznosu od 535.470,84 eura, pri čemu naznačeni iznos sredstava nije rezervisan na kraju 2018. godine, što je u tom iznosu ili za 19,97 odsto uticalo na uvećanje finansijskog rezultata. Osim sporova sa zaposlenim, procjena vjerovatnoće odliva sredstava nije izvršena ni po ostalim sporovima Društva. Nerealno iskazivanje obaveza (rezervisanja) i u vezi sa tim rashoda ima uticaj na tačnost finansijskih iskaza za posmatrani izvještajni period”, piše u Izvještaju DRI.

DRI navodi i da su revizijom pravilnosti Godišnjeg finansijskog izvještaja AD 13 Jul Plantaže za 2018. godinu su utvrđena odstupanja i neusklađenosti poslovanja Društva sa sljedećim propisima: Zakonom o sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru, Zakonom o reviziji, Zakonom o privrednim društvima, Zakonom o zaštiti na radu, Zakonom o radu, Zakonom o sprječavanju nelegalnog poslovanja, Pravilnikom o uslovima i načinu dostavljanja podataka o gotovinskim transakcijama u iznosu od najmanje 15.000,00€ i sumnjivim transakcijama, Pravilnikom o blagajničkom poslovanju, Pravilnikom o načinu i rokovima za vršenje popisa imovine i obaveza pravnog lica i Pravilnikom o kontnom okviru i sadržini računa u kontnom okviru za pravna lica registrovana za obavljanje privredne djelatnosti i druga pravna lica.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve