Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Dolar u plusu šestu sedmicu zaredom

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je ove sedmice 0,6 odsto na 104.19 bodova

Vrijednost dolara prema korpi valuta porasla je šestu uzastopnu sedmicu, jer bi američka centralna banka mogla dodatno povećati ključne kamatne stope.

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je ove sedmice 0,6 odsto na 104.19 bodova. Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 0,65 odsto, pa je cijena eura skliznula na 1.0795 USD, prenosi SEEbiz.

Dolar je poskupio i prema japanskom jenu, 0,7 odsto na 146.40 JPY. Jačanje dolara šestu sedmicu zaredom zahvaljuje se solidnom rastu američke ekonomije, uprkos visokim Fedovim kamatnim stopama, pa se čini da će se izbjeći recesija.

Uz to, podršku dolaru pruža kretanje prinosa na desetogodišnje američke državne obveznice blizu najviših nivoa u 16 godina. Ti prinosi rastu već sedmicama, jer se špekuliše da bi američka centralna banka mogla još jednom do kraja godine da poveća kamatne stope.

To je u petak potvrdio i predsjednik Feda Jerome Powell na tradicionalnom okupljanju centralnih bankara u američkom gradiću Jackson Holeu. Powell je rekao da će zvaničnici Feda nastaviti da budu pažljivi dok se donose odluke hoće li dodatno zaoštriti monetarnu politiku, ali je takođe jasno dao do znanja da centralna banka još nije zaključila da je referentna kamatna stopa dovoljno visoka da bi bili sigurni da će se inflacija vratiti na ciljanih dva odsto.

“Značajno smo zaoštrili monetarnu politiku u proteklih godinu. Iako se inflacija spustila sa vrhunca, što je dobrodošao napredak, ostala je i dalje previsoka. Spremni smo da dodatno podignemo kamate ako to bude prikladno te namjeravamo da zadržimo politiku na restriktivnom nivou sve dok ne budemo sigurni da se inflacija održivo kreće silazno prema našem cilju”, poručio je Powell.

Na tržištu se trenutno procjenjuje da Fed na sjednici u septembru neće dodatno povećati kamate, jer se čekaju novi ekonomski podaci koji će pokazati kakav je rezultat dosadašnje zaoštravanja monetarne politike. Mnogi procjenjuju da će Fed na sjednici u novembru ili decembru povećati kamate za dodatnih 0,25 procentnih bodova.

Euro je prošle sedmice bio pod pritiskom zbog slabosti ekonomije eurozone, što dovodi Evropsku centralnu banku (ECB) u neugodnu poziciju. Naime, zbog i dalje visoke inflacije, ECB bi trebalo još koji put da poveća kamate, ali rizici od recesije govore protiv takvog scenarija.

IzvorMina

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve