Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Saradnja sa američkim kompanijama od značaja za EPCG i Crnu Goru

Iz kompanije navode da u okviru svoje posjete SAD-u delegacija Elektroprivrede (EPCG) predvođena Đukanovićem i izvršnim direktorom Nikolom Rovčaninom održala je u Njujorku sastanke sa predstavnicima domaćina, američkom kompanijom UGTR i predstavnicima međunarodne ING banke

Saradnja sa američkim kompanijama u oblasti energetike od strateškog je značaja ne samo za EPCG već i samu Crnu Goru i dalji razvoj energetskog sektora, kazao je predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG) Milutin Đukanović u toku susreta sa predstavnicima domaćina u Njujorku.

Iz kompanije navode da u okviru svoje posjete SAD-u delegacija Elektroprivrede (EPCG) predvođena Đukanovićem i izvršnim direktorom Nikolom Rovčaninom održala je u Njujorku sastanke sa predstavnicima domaćina, američkom kompanijom UGTR i predstavnicima međunarodne ING banke.

Ispred UGTR, kako je saopšteno, sastanku je prisustvovao Rober Doyle, glavni finansijski direktor dok je ispred ING banke prisustvovala Gemma Boe, direktorica za strukturirano finansiranje izvoza.

“U novembru prošle godine predstavnici EPCG i američke kompanije UGTR su potpisali memorandum o strateškoj saradnji u zajedničkom razvoju projekata iz oblasti OIE, prvenstveno solarnoj energetici. Partnerska kompanija kompaniji UGTR je i korejska kompanija Hyndai Engineering”, podsjećaju iz kompanije.

Predsjednik OD EPCG Milutin Đukanović je istakao da je saradnja sa američkim kompanijama u oblasti energetike od strateškog značaja ne samo za EPCG već i samu Crnu Goru i dalji razvoj energetskog sektora.

“Crna Gora mora da iskoristi svoj energetski potencijal. Pomoć američkih investitora i finansijskih institucija dobrodošla i može biti veoma značajna”, kazao je Đukanović.

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin naglasio je da ulaganje američkih kompanija i finansijskih institucija u energetski sistem Crne Gore značajno povećava rejting i značaj privrede države i podiže nivo sveukupne investicione klime.

Gemma Boe podvukla je da pored pune posvećenosti finansiranju projekata koje EPCG i UGTR zajednički planiraju uključujući i izgradnju solarne elektrane Velje Brdo, ING banku kao međunarodnu banku koja aktivno djeluje u svim zemljama članicama OECD-a, interesuje i saradnja na drugim projektima koje EPCG razvija u oblasti obnovljivih izvora energije.

ING banka je, podsjećaju iz kompanije, globalna banka koja djeluje u preko 40 zemalja svijeta sa 37 miliona klijenata i preko 60000 zaposlenih sa sjedištem u Amsterdamu i predstavništvom u Njujorku, a čije se akcije kotiraju na berzama u Amsterdamu, Njujorku i Briselu.

“U periodu od 11. do 14. septembra na poziv partnerske američke kompanije UGTR, predstavnici EPCG će učestvovati na jednom od najvećih sajmova energetike na svijetu i najvećem sajmu iz oblasti obnovljivih izvora energije u Americi – Solar power international 2023”, naveli su iz EPCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve