Četvrtak, 16 Maja, 2024
Rubrika:

Demokrate: “Povećanjem akciza ojačali crno tržište cigareta”

Iz partije navode da povećanje akciza, tj. konačne cijene duvanskih prozvoda ima preventivnu svrhu u cilju smanjenja broja korisnika duvanskih proizvoda u sređenim zemljama u kojima, kako navode, ne možete kupiti cigarete na svakom koraku po višestruko nižoj cijeni

Novim povećanjem akciza na duvanske proizvode sa početka ove godine, Vlada Crne Gore je sasvim sigurno ojačala ionako jako crno tržište i time osnažila uvjerenje velikog broja građana, ocjenjuju iz Demokratske Crne Gore.

Arhiva

Iz partije navode da povećanje akciza, tj. konačne cijene duvanskih prozvoda ima preventivnu svrhu u cilju smanjenja broja korisnika duvanskih proizvoda u sređenim zemljama u kojima, kako navode, ne možete kupiti cigarete na svakom koraku po višestruko nižoj cijeni.

“Povećanjem akciza, koje direktno znači povećanje cijena duvanskih proizvoda, u finansijskom smislu se ne dobija ništa, već naprotiv. Zbog visoke cijene proizvoda koja ne odgovara platežnoj moći prosječnog građanina, korisnici se odvraćaju sa legalnog i upućuju na crno tržište. To navodi na zaključak da ekonomska politika Vlade nema za cilj da poveća poreski zahvat, čime bi se nesumnjivo ostvarili i veći akcizni prihodi u kumulativnom smislu, već da novac koji bi trebao ići u državnu kasu usmjeri ka onima koji kontrolišu nelegalno tržište”, piše u saopštenju Demokrata.

Dodaju da su proizvodi iz sive zone sumnjivog porijekla i neprovjerenog kvaliteta, te, kako navode, kao takvi dodatno utiču na zdravlje građana.

“Iz svega ovoga se nameće ključno pitanje – Ko je omogućio da se na sivom tržištu u svakom trenutku nađu dovoljne količine duvanskih proizvoda koje će zadovoljiti potrebe potrošača u Crnoj Gori”, pitaju iz Demokrata.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve