Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Crna Gora je za Tursku atraktivna investiciona destinacija

Govorili su premijer Crne Gore, Milojko Spajić, ambasador Republike Turske u Crnoj Gori, Barış Kalkavan, predsjednik TurkChama, Burhan Genç, potpredsjednik TurkChama, Mustafa Yiğit Yeren i predsjednica Crnogorske privredne komore, Nina Drakić

Turska privredna komora u Crnoj Gori organizovala je danas u hotelu Hilton prvi TurkCham Montenegro Ekonomski Samit 2024. Stručnjaci iz oblasti ekonomije i diplomatije, privrednici, predstavnici institucija, biznis i akademske zajednice, turski i crnogorski zvaničnici diskutovali su o razvoju svjetske ekonomije, crnogorskoj i turskoj poziciji na globalnoj privrednoj mapi, kao i o saradnji dvije države, stavljajući poseban fokus na stranja ulaganja u Crnu Goru.

Govorili su premijer Crne Gore, Milojko Spajić, ambasador Republike Turske u Crnoj Gori, Barış Kalkavan, predsjednik TurkChama, Burhan Genç, potpredsjednik TurkChama, Mustafa Yiğit Yeren i predsjednica Crnogorske privredne komore, Nina Drakić.

Samit je organizovan s ciljem kreiranja velike platforme za saradnju, istraživanje zajedničkih mogućnosti rasta i razmjenu iskustva između Turske i Crne Gore, osobito na privrednom i ekonomskom planu. Shodno tome, istaknuti su uspjeh i obostrani benefiti dosadašnje saradnje dvije zemlje, i identifkovane oblasti budućeg povezivanja i rasta.

Ambasador Republike Turske u Crnoj Gori, Barış Kalkavan, započeo je svoje obraćanje ističući straetšku destinaciju i potencijal naše zemlje, čija je ekonojija u 2023. godini zabilježila pozitivne trendove.

“Bez obzira na to što globalni ekonomski šokovi donose, Crna Gora ostaje obećavajuća destinacija regiona. Bazirana na tromeđi između zapada i jugoistoka, njeguje odlične odnose sa susjedima i predstavlja dobar primjer drugim državama regiona i Evropske unije. Mi smo uvijek podržavali njen razvoj. Imamo odlične političke odnose i dobre konekcije. Naša trgovina je dostigla nivo od 380 miliona eura u 2023. godini. Preko osam hilajda turskih kompanja posluje ovdje, a više od 20 000 Turaka podnijelo je zahtjeve za radnu dozvolu u Crnoj Gori. Zato je jako bitno da poboljšavamo veze i reputaciju između naše dvije zemlje. Dostigli smo brojku od 40 letova nedjeljno, a u ponedjeljak ćemo prvi put letovima povezati dva glavna grada. Naša republika obećala je da će samo ove godine uložiti dodatnih 800 miliona eura u Crnu Goru. Nije nam cilj samo profit, vec i podrška mladima i smanjivanje tzv. odliva mozgova”, kazao je ambasador.

Premijer Crne Gore, Milojko Spajić, istakao je svoje zadovoljstvo činjenicom da turske kompanije u sve većem broju prepoznaju potencijal Crne Gore kao atraktivne investicione destinacije.

“Drago mi je da danas učestvujem na samitu koji daje mogućnost za produbljivanje naše saradnje. Izražavam i zadovoljstvo činjenicom da je ovdje uspostavljena Turska privredna komora. Ovim se pokazuje da su turske kompanije prepoznale Crne Goru kao atraktivnu destinaciju. Ova vlada je potpuno posvećena ostvarivanju ciljeva kao što su ispujavanje svih zahtjeva za ulaz u Evropsku uniju, ostvarivanje vladavine prava, borba protiv korpucije i organizovanog kriminala… Radićemo posvećeno na: jačanju investicionog okruženja kako bi se smanjile poslovne barijere i podstakle inovacije, unapređenju poreskog sistema, jačanju finansijske makroekonosmke stabilnosti, unapređenju pristupa finasijama za mala i srednja preduzeća, diverzifikacija ekonomije. Ovi ciljevi ce ostati visokopozicionirani na agendi vlade kako bi naša zemlja ostala atraktivna investiciona destinacija. Benefiti ekonomske saradnje sa turskom je ogroman”, zaključio je premijer.

Predsjednica Crnogorske Privredne Komore, Nina Drakić kazala je da broj turskih kompanija u Crnoj Gori čini više od jedne četvrtine njihovog ukupnog broja.

“Dijelim zadovoljstvo što smo uspjeli da ugostimo predstavnike turske biznis zajednice i da dodatno afirmišemo našu zemlju kao investicionu destinaciju. Crna Gora poslije sticanja članstva u NATO bilježi rast investicija i stranih kompanija. Podaci govore da je u prošloj godini od ukupnog broja najveći broj upravo turskih firmi, više od jedne četvrtine svih stranih kompanija, što je za čak 14 puta više nego recimo prije šest godina”, kazala je Drakić dodajući da PKCG ima uspješnu saradnju sa ambasadom, Turskom privrednom komorom, Unijom privrednih komora Turske, i poručujući da crnogorska komora ostaje na raspolaganju svim biznismenima i kompanijama iz Turske u cilju unapređenja saradnje.

Istakla je još da su najperspektivnija i najznačajnija polja buduće saradnje upravo oblasti digitalne transformacije, zelene ekonomije, organske poljoprivrede, šumarstva.

Ispred organizatora, prisutnima se obratio i predsjednik TurkChama, Burhan Genç, koji je na otvaranju kazao da je sumit veliko postignuće u njihovom dosadašnjem poslovanju.

“Danas ne govorimo samo o brojkama. Naš cilj je i prikupljanje informacija koje oblikuju svjetsku i ekonomsku stvarnost u našim zemljama i svijetu generalo. Tu smo da ustanovimo put za zajedničku diskusiju i razvoj, ispitamo mogućnosti usposavljanja trajnog partnerstva između Crne Gore i Turske, i podijelimo viziju za bolju budućnost”, rekao je on.

Potpredsjednik TurkChama, Mustafa Yiğit Yeren dodao je da je 84 miliona dolara sredstava turskih kompanija već investirano u Crnu Goru.

“Želimo da pospješimo investicije u Crnu Goru i nastavljamo da preduzimamo sve korake u tom smjeru. Investitorima ćemo staviti na raspolaganje dosta instrumenata kako bismo uspostavili veze i to će biti naša uloga u Crnoj Gori. Pored ojačavanja ekonomske i diplomatske saradnje, tu smo i da podržimo ovdašnju tursku zajednicu. Ovdje smo da ostanemo i čast nam je da budemo u zemlji u kojoj možemo ostvariti obostrano važnu saradnju na toliko različitih polja”, kazao je Yeren.

Na samitu su održane dvije panel diskusije, pod nazivom “Svjetska ekonomija i trenutno stanje u Republıcı Turskoj” i “Mogućnosti i prednosti za strana ulaganja u Crnu Goru”.

Kada je riječ o presjeku svjetske ekonomije i trenutnom stanju u republici Turskoj i Crnoj Gori, učesnici prvog panela, prof. dr Ege Yazgan, rektor Bilgi Univerziteta, prof. dr. Sadi Uzunoğlu, predavač na Trakya Univerzitetu u Turskoj i Mladen Grgić Savjetnik predsjednika Crne Gore za ekonomska pitanja i ekonomsku diplomatiju, podsjetili su na ogromne negativne efekte koje su pandemija virusa korona i ratovi u Ukrajini i Gazi imale na globalnu ekonomiju, pa tako i naše dvije zemlje.

Konstatovano je i da je Crna Gora, iako jedna od najteže krizom pogođenih evropskih zemalja, ipak na ubjedljivom putu oporavka – zemlja koja ostaje kao prostor velikih mogućnosti i potencijala.

“Crna Gora je zemlja mogućnosti i šansi. Stopa poreza na dobit ovdje je devet odsto i to je velika prednost za CG privredu u odnosu na druge zemlje. Nemamo problem u vezi sa Eurozonom i deviznim poslovanjem uopšte, nemamo rizik valute. privreda se oslanja dosta na usluge u poređenju sa ostalim zemljama balkana. Vaša zemlja je na putu pristupanju Evrospkoj uniji. Shodno tome Crna Gora, osim atraktivnog turstičkog centra, treba da postane i digitalni transformacioni centar. Treba da pozovete naše kompanije koje se bave digitalnom transformacijom, da iskoristite akademiju, univerzitete. Edukacija, digitalizacija, turizam, kao i građevinska djelatnost su oblasti u koje treba ulagati”, kazao je prof. dr Sadi Uzunoğlu, na prvom panelu.

Učesnici drudge panel diskusije bili su: prof. dr Erhan Aslanoğlu, predavač na Piri Reis Univerzitetu, Mr. Mert Yılmaz, osnivački partner u My Education Consultancy i prof. dr Mijat Jocović, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore istakli su oblasti u kojima ima najviše potencijala za ulaganja turskih investitora.

“Turizam i nekretnine su grane industrije koje su dominantne u Crnoj Gori. Nakon kovid pandemije, ljudi su više počeli da razmišljaju o putovanjima, kretanjima i zdravlju. Kada pogledamo crnogorsku strukturu treba razmisliti kako diverzifikovati turizam. Po mom mišljenju, Crna Gora treba da razvije sve vidove turizma, ne samo ljetnji i zimski, već i proljećnji i jesenji”, kazao je Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, Lecturer at the Piri Reis University.

Jedna od ključnih poruka kojima je panel zaključen, i koju je poslao dekan Jocović, odnosi se na opšti stav da su turski investitori dobrodošli da investiraju u Crnu Goru. “Dijelimo sličnu kulturu, istoriju, naslijeđe… Privredna komora Turske zaista treba je najbolja konekcija između naše Vlade i poslovnog svijeta”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve